De gulden snit

Plaatsingsdatum: Aug 30, 2017 5:16:37 PM

Zoals wel eens eerder ter sprake is gekomen, zijn de looks van de gemiddelde racefietser toch wel een 'dingetje'.

De enigszins modebewuste fietser zorgt er op zijn minst voor dat de fietsbroek past bij het fietsshirt. Dat is wel het minimale level dat je moet halen. De enigszins modebewuste fietser weet ook dat je nooit een witte fietsbroek moet dragen, zeker niet in de regen. (ik spreek uit ervaring, maar dat verhaal is voor een andere keer). Dus broek passend bij het shirt en geen wit. Vind je het lastig of heb je geen zin om je te verdiepen in kleurenleer en complementaire kleuren? Onthou het volgende ezelsbruggetje: 'Een broek in het zwart lijkt nimmer apart'.

Ben je wat meer gevorderd, dan zorg je dat de helm en fietsbril ook 'kloppen' met de rest van de outfit. De echt serieuze fietsstylisten gaan echter voor het totale pakket, waar de kleding matcht met de fiets en waar je het plaatje compleet maakt met handgemaakte overschoenen van Italiaanse snit, die je niet al te hoge fietssokken perfect laten uitkomen bij je zongebruinde kuiten. Als je dit niveau bereikt, dan ben je al behoorlijk serieus met je sport bezig en win je al gauw zo'n vijf moraalkilometers aan gemiddelde snelheid erbij, puur door intimidatie van de mederenners.

Maar vandaag heb ik ontdekt dat er nog een niveau hoger bestaat. Als een ware Leonardo da Vinci die de laatste hand legt aan de Mona Lisa, slijpt ook de superpro aan zijn persoonlijke meesterwerk. En net als bij de geheimzinnige glimlach van Mona (of Lisa?) zit de 'devil in the details'. Heb je de broek, helm en overschoenen in orde, dan ga je verder met het optisch tunen van de fiets.

Stuurlintje aanpassen? Simpel. Dat is echt voor de beginners. Naam op je fiets? Kom op, je kunt beter dan dit! Er zijn betere methodes om perfectie te bereiken! Heb je wel eens goed naar je banden gekeken? Ja, je weet wel: die zwarte ronde dingen die over de weg rollen. Daar zit nog ruimte voor verbetering!

Om te beginnen zorg je ervoor dat het loopvlak van de band past bij draairichting van het wiel. Heb je dit al niet voor elkaar, dan ben je de volgende stap eigenlijk niet eens waardig. Zit dat goed? Mooi. Als superpro in wording heb je als het goed is allang hoge carbon velgen, waar duidelijk de merknaam op leesbaar is. Dit detail is belangrijk voor de laatste finishing touch, want nu gaat het erom. Want naast kleurbeeld komt de volgende fase om de hoek kijken: symmetrie. Laat nu de tekst op de band een kwartslag verspringen met de tekst op de velg. Let op: Ze mogen niet overlappen! Als je dit goed doet, dan wisselt de tekst op de band nu af met de tekst op het wiel.

Zo. Nu heb je alles op orde als superpro. Fibonacci zwelt op van trots! Fiets alleen niet te snel, want een meesterwerk moet bekeken worden.

Bijna.