Madeleine dag 1: Witte sokken

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 7:27:1 PM

De leuke tijd van de Madeleine Clinic is nu zo'n beetje voorbij, het gaat nu menens worden. De tijd van het harde concurrentiespel is begonnen. Hier wordt in wielrennen altijd heel ingewikkeld over gedaan, maar in de basis komt het neer op een paar simpele dingen:

1. Wees bereid om je tegenstander te intimideren

2. Overbluf je tegenstander door harde feiten neer te zetten.

Intimidatie is van deze twee punten het eenvoudigst te bereiken. Zorg ervoor dat je fiets *net* iets meer glimt. En zorg er voor dat je fietssokken net iets witter zijn dan die van je tegenstander. Hiermee laat je zien dat het je menens is: met jou valt absoluut niet te spotten. Vooral de witte fietssokken zijn erg effectief. Het aangezicht van sprankelend witte sokken blaast de tegenstander bijna letterlijk van de fiets.

Het andere punt is iets moeilijker te bereiken. Het verkrijgen van harde feiten vergt namelijk mogelijk meerdere jaren van voorbereiding. Het gaat hierbij tenslotte om je tijden: hoe snel heb je je tijdrit gereden. Wat was je tijd op berg X? En dat van die tijden gaat ver. Erg ver...

Vandaag hadden we namelijk een tijdrit van 1180 km. Deze tijdrit vond plaats van Drachten naar La Chambre in Zuid Frankrijk. De start? Dinsdagochtend om 05:00 exact bij Shell de Vonken aan de A7 tussen Beetsterzwaag en Gorredijk.

Het was een spannende tijdrit, maar de verschillen in de groep zijn erg klein. Na overbrugging van de 1180 km was de aankomst van de eerste wagen om 18:15 en de tweede wagen volgde kort daarop. De laatste wagen duurde iets langer, maar het verschil tussen de snelste en de langzaamste deelnemer was slechts vijftien minuten. Dit geeft duidelijk aan dat de groep er prima voor staat.

En omdat de tijdrit niet echt een overduidelijke winnaar heeft aangewezen, werd er na de finish nog wat psychologische oorlogsvoering toegepast. Want naast witte sokken draait alles in het wielrennen dus om tijden. Je kunt dan wel nagaan dat alle hens aan dek is, als er een fietscomputer spoorloos verdwenen is. En dat was het geval bij een van onze vrouwelijke deelneemsters. Bij het inspecteren van de fiets bleek namelijk dat de fietscomputer er niet op zat. Paniek in de tent. En ook al zijn we zware concurrenten, we zijn wel collegiaal. Dus met zijn allen de hele bus op de kop, maar nergens een fietscomputer te vinden. Na een hele tijd zoeken was het klokje plotseling weer gevonden.

Waar zeg je?

De teller zat op haar fiets. Huh, op haar fiets? Ja, op HAAR fiets...

Ja, het is wel weer duidelijk. Het gaat er nu echt om.

Later deze week gaan we daarom nog maar een tijdritje doen. We moeten toch nog maar even die winnaar bepalen, want met die tijdrit van vandaag zijn we dus niet zoveel opgeschoten. 't is op een lokaal bekend heuveltje die overigens direct hier aan de voet van het hotel begint. Wordt nog spannend denk ik.

Iemand die nog witte fietssokken heeft liggen voor mij?

PS: de huishoudelijke mededelingen: iedereen is goed overgekomen, we zitten hier prima in het hotel met direct uitzicht op de Madeleine en het eten vandaag was prima! Tot morgen..