Mysterieus milieuvriendelijk

Plaatsingsdatum: Oct 12, 2016 9:58:25 PM

Het is alweer oktober. Blaadjes worden bruin, de weg raakt verstopt onder een nattig vieze smurrie en het is alweer veel vroeger donker dan goed is voor onze fietskilometers. Dat is elk jaar weer het perfecte moment om nog even een mooi Grinta fietsweekendje te doen. En omdat we zo gesteld zijn op dit weertype en de klimaatverandering niet nog erger willen maken dan ie al is, doen we ons fietsweekendje energieneutraal. Want zeg nou zelf: als je kunt kiezen tussen een groene kokosboom of een kale beuk in je tuin, dan weten we allemaal wat je kiest, toch?

Maar ja. Hoe doe je nou eigenlijk een energieneutraal fietsweekendje? Ik bedoel: je kunt het natuurlijk afkopen met wat van die CO2 certificaten, maar dat is natuurlijk wel een beetje erg goedkoop. Nee, wij willen een echt duurzame oplossing!

Hmm.. Fietsen.. Weekendje.. Mooi stukje fietsen zonder teveel gedoe en ook nog milieubewust...

Wacht! Stop de persen! Idee! En het is geniaal, al zeg ik het zelf. Hoe kun je nou beter een fietsweekend vullen dan met fietsen?! Dus we prakken niet onze fiets in een auto, om ergens anders een weekendje te gaan fietsen. Nee, we fietsen naar het ergens anders toe! En om te voorkomen dat de anderen alsnog de auto pakken, zeggen we gewoon niet waar we heengaan. Plakken we er een plakkaatje 'Mysteryride' op en klaar is Kees. Geregeld! Soms zijn dingen zo simpel.

Hebben we alleen nog wel een kleine logistieke hobbel. De bagage. Het fietst namelijk niet zo lekker met een hutkoffer op je nek en een toilettas tussen je spaken. Gelukkig is dat makkelijk opgelost. We nemen één auto mee voor iedereen. Daar proppen we alle bagage in en ook nog wat te bikken voor onderweg. En qua klimaatneutraal: we nemen het kleinste autootje wat we kunnen vinden. Wel met een enorme motor, maar dat heb je natuurlijk al gauw in kleine autootjes. Alles is relatief. Dus we fietsen dit weekendje nu *bijna* energieneutraal. Ik zeg: goed genoeg!

Klein autootje, Groooooote motor.

De avond voor vertrek stouwen we het arme autootje tot de rand toe vol met spullen, zodat we zelf lekker licht op de fiets zitten. En da's maar goed ook, want bij vertrek naar onze geheime bestemming blijkt dat we 150 kilometer (en 20 geheime bonuskilometers) tegenwind voor de boeg hebben. Laten we dat maar even onder de helm houden. Wat niet weet, wat niet deert. Eigenlijk best handig, zo'n geheime bestemming! Gelukkig is het vandaag wel mooi zonnig.

En dat dachten de mensen halverwege in Giethoorn ook! Tjongejonge, ik heb nog nooit zoveel voetgangers zien slenteren op een fietspad. Waar de Nederlandse voetgangers (zoals gewoonlijk) mopperen over het feit dat we fietsen op een fietspad, vinden de Chinese voetgangers het machtig mooi. Half verblind door al het flitslicht rollen we Giethoorn weer uit. Dus mochten mondhygieniste praktijk Samantha Nijland, Restaurant het Snackbearske, Profile Egberts en Homans schilderwerken binnenkort ongewoon veel buitenlandse klandizie krijgen, of telefoontjes van slechtgehumeurde voetgangers: shirtsponsoring werkt.

Beetje bijladen

Ook een beetje bijladen

Na 150 kilometer fietsen blijkt dat -verrassing!- twintig gratis bonuskilometers niet door iedereen even makkelijk verteerd wordt. Maar kranig slaat iedereen zich er doorheen en aan het eind van de middag staan we allemaal fris, maar niet meer zo fruitig op de stoep bij onze eindbestemming in Beekbergen.

Daar blijkt al snel de volgende logistieke hobbel:

Klikt ook mooi op houten restaurantvloer

Juistem.. Heel handig hoor, dat bagage vantevoren brengen en dan 's ochtends op je fiets springen. Maar de spullen die je vantevoren nog *aanhebt* moet je natuurlijk ook wel even meenemen.. Verder was dit natuurlijk helemaal de bedoeling en denk ik dat ik een nieuwe kledingtrend gestart heb: 'Casual cyclist'..

Ja. Jasje aan.

De eindbestemming van de terugreis is vreemd genoeg niet echt een verrassing voor de fietsers, maar het verrassingselement zit vandaag dan ook meer in het weer. De radar belooft ons namelijk een 'TerugRide From Hell'. Zoals meestal lijkt het alleen allemaal weer wat erger, dan het uiteindelijk echt is. Wel spelen we vanaf Kampen een fanatiek potje 'jasje aan-jasje uit' en zorgen we ervoor dat we in Ossenzijl de serveerster de stuipen op het lijf jagen als we al nadruppend het café bestormen voor de lunch. Het is maar goed dat we allemaal zo'n betrouwbare uitstraling hebben.

Lunchen doen we uiteraard in black tie

Het laatste stukje terug naar het Noorden rijden we nog even klassiek op karakter. Energieneutraal fietsen, mooi werk, maar het kost een hoop energie!

Heen

Terug