Grijs

Plaatsingsdatum: Mar 12, 2016 7:39:51 PM

Het is precies elf uur. Een man met grijs haar in een grijze jas stapt in zijn grijze Golf. Op naar de markt, voor een gebakken visje. Die haalt hij elke week. Altijd hetzelfde visje, om dezelfde tijd, bij dezelfde marktkraam.

Via zijn vaste route rijdt hij in zijn grijze Golf naar het dorp. Over rustige landweggetjes binnendoor. Want die snelwegen, dat gaat tegenwoordig allemaal veel te hard.

Nog tien minuutjes rijden, dan is hij er. Maar rechts van de weg staat een auto geparkeerd. Daar moet hij eerst omheen. Rustig en bedaagd stuurt hij naar links.

Het is precies elf uur. Een groep fietsers in het zwart is op het keerpunt aangekomen. De rest van de route hebben ze wind mee. Elke week maken ze een ritje. Altijd vertrekken ze om dezelfde tijd, van dezelfde plaats.

Ze rijden over rustige landweggetjes binnendoor, zodat ze niet teveel verkeer hebben. Want drukke wegen, die kunnen best gevaarlijk zijn voor fietsers.

Nog drie kwartier, dan zijn ze weer thuis. Links van de weg staat een auto geparkeerd. Erachter rijdt een grijze auto langzaam naar de geparkeerde auto toe. Het lijkt of hij wacht tot de groep fietsers voorbij is.

Plotseling draait de grijze auto de weghelft van de fietsers op. De fietsers in het zwart moeten hard remmen om niet op de auto te botsen. Voor de achterste fietser is het te laat. Hij kan niet meer op tijd stoppen en maakt een koprol in de berm. Beduusd gaat hij op zijn knieën zitten en voelt even of alle onderdelen nog op de juiste plaats zitten. Gelukkig. Er is niks aan de hand.

De voorste fietser in het zwart blijft voor de grijze auto staan. In de auto zit een man met grijs haar en een grijze jas. 'Meneer, waarom rijdt u nou om de auto heen terwijl er een grote groep fietsers van de andere kant komt? Ziet u niet hoe gevaarlijk dat is?'

De grijze man reageert niet en staart glazig voor zich uit. Het enige wat hij wil is toch zijn gebakken visje van de markt? Die haalt hij elke week! Voorzichtig wordt de grijze auto weer in beweging gebracht. Naar de markt moet hij, en niets zal hem tegenhouden.

Zijn grijze massa heeft het al lang geleden opgegeven.