Grinta Column: Tour de Fans

Plaatsingsdatum: Jul 15, 2015 8:52:4 PM

Ik weet niet of het jullie ook opgevallen is op ‘s Heeren wegen, maar het lijkt wel of het aantal racefietsers is verdubbeld de afgelopen maand. Net of iemand ergens een roestig slot van een ouwe schuur af heeft geknipt en een lading fietsers heeft vrijgelaten. ‘Zo jongens, jullie zijn vrij! Rij de wijde wereld in en geniet ervan!’

En dus zie je nu ineens overal mensen fietsen met een grote grijns op hun gezicht. Met een vaal raboshirtje aan op een licht stoffige stalen Batavus voorzien van buiscommandeurs, trappen ze op een bijzonder respectabel verzet zich een weg over de Friese klinkerwegen. Of staan ze voor het stoplicht te stuntelen met de klikpedalen van hun iets te grote aluminium racebolide (met carbon voorvork). Hopend dat niemand hun gestuntel heeft gezien natuurlijk, want ze lijken verder echte profs in dat setje Sky teamkleding wat ze voor een zacht prijsje bij de fiets kregen.

Het kan komen door het mooie weer van de laatste dagen, maar ik denk eigenlijk dat de start van de Tour de France in Utrecht hier iets mee te maken heeft. De Tour de France maakt toch altijd iets extra’s bij mensen los en nu de Tour dit jaar in Utrecht start lijkt dit helemaal het geval te zijn. Utrecht houdt rekening met 800.000 (acht-honderd-duizend!!!) bezoekers tijdens de Tour start. Probeer dat maar eens in een trein te proppen. Zojuist zag ik nog een filmpje van de ploegenpresentatie en het aantal toeschouwers is werkelijk immens. En de wereldtop aan het werk zien zorgt blijkbaar voor de nodige inspiratie. ‘Dat fietsen lijkt me wel wat, dat ga ik ook doen!’

Maar ik denk ook dat als je drie maanden verder bent, laten we zeggen zo rond oktober, dat vele door de Tour geinspireerde fietsers gedesillusioneerd weer afhaken. ‘Waait toch wel hard hoor en die regen vind ik eigenlijk ook maar niks’.

Ik denk dat wij als Grinta’s moeten proberen te voorkomen dat deze eenzame medefietsers weer worden opgesloten in die ouwe schuur, als de Tour de France straks weer een vage herinnering is geworden. Het zaadje is nu namelijk geplaatst bij deze mensen, maar om onze prachtige hobby bij hen tot bloei te laten komen hebben ze soms een zetje nodig. Dus misschien zouden we - in plaats van vol gas Grinta Style - er omheen te blazen, eens naast hun moeten gaan fietsen. Luisteren hoe ze begonnen zijn en misschien zelfs een beetje helpen. Een klein zetje kan zoveel doen om een nieuw iemand ook te laten genieten van onze hobby (obsessie?)

Want wat nu misschien een stuntelige beginner is, kan straks een fietsmaatje zijn. Of die ene wielrenner die je maar met moeite kunt verslaan op Strava.

En dan kan ie maar beter bij Grinta fietsen.

(Oorspronkelijk geplaatst in Tandje erbij 3, 2015 van Grinta Cyclesport)