Training 10: Beeldenstorm

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 7:12:31 PM

Vandaag is 't tijd voor een duurtraining. Waarom 't duurtraining heet snap ik trouwens niet helemaal, want voor drie euro krijg je toch honderdtien kilometer lol bij de Anne Woudwijk tocht. Is toch helemaal niet zo duur?

Goedkooptraining dus. Vier uur fietsen richting het noorden van Friesland. En de training is naast goedkoop ook nog pedagogisch verantwoord, want we krijgen ook een lesje cultuur. Anne Woudwijk is namelijk een van de meest bekende kunstenaars uit Drachten en beroemd om zijn beeldhouwwerken. Anne Woudwijk was overigens ook een fietser vroeger. Misschien nog wel hoor, maar vroeger zag ik 'm vaak fietsen op zijn bakfiets met de hond voorin de bak. Nu zie ik 'm af en toe nog wel eens lopen. Ik verwacht in elk geval niet dat hij vandaag zelf ook meefietst.

De Anne Woudwijk tocht gaat - ik denk dat je het al een beetje verwacht - langs een aantal van zijn standbeelden in Friesland. Mooi dat ze zijn! Tenminste, dat hoop ik.. want ik heb er geen een gezien. Waarschijnlijk gemist door de opperste concentratie die van ons renners gevraagd is, om met 30 kilometer per uur op tijd de kleine felgele richtingsbordjes van de tocht te vinden. Die zijn namelijk veel belangrijker dan de beelden. Als je zo'n bordje mist ben je de sigaar, want dan zie je zeker weten die beelden niet meer. En in the heat of the moment zijn we de beelden waarschijnlijk zo voorbij gestormd.

Het opsporen van de bordjes ging best goed eigenlijk, tot we op een plek kwamen waar een bordje rechtdoor en een bordje rechtsaf stond. Oh jee, keuzes, da's helemaal niet handig als je je verplaatst op zeer hoge snelheid. Krakend en piepend komt de hele club tot stilstand voor overleg. Moeten we nu rechts of rechtdoor? Na wat gepuzzel zijn we eruit: rechts.

Maar goed, Ik ben bang dat ik het voorlopig dus nog met mijn herinnering aan het meest bekende werk van Anne Woudwijk zal moeten doen: de grote gele gatenkaas met de twee grote muizen in de kinderboerderij. Daar kon je toch zo mooi doorheen kruipen. En die gele bordjes? Ach, die zijn ook best mooi.

Oh ja, nog een kleine opmerking voor de mensen van 't weerbeheer. Misschien hebben jullie 't gemist. Verkeerde blaadje van de kalender gescheurd ofzo. Maar ehm.. 't is Mei. En ik weet het: het is crisis en we moeten de hand een beetje op de knip houden. Maar de crisis kun je 't beste bestrijden door geld uit te geven. Dus.. Kan de kachel een paar graadjes hoger? De temperatuur van jullie speldeprikje op 30 april voldeed prima, echt waar!