De steen van Racetta

Plaatsingsdatum: May 26, 2016 10:33:5 PM

Het geeft je te denken he. Nu wordt er al jaren gekeken naar die hierogliefen in Egypte en nog snappen ze er helemaal niks van. Dan hebben die archeologen ergens op een vlooienmarkt een steen van Rosetta opgeduikeld en nu denken ze precies dat ze weten wat er op al die tempelmuren gebeiteld staat. Volgens mij was die Steen van Rosetta gewoon een kassabonnetje van de lokale Gamma (Dat zeg ik: γ), want er klopt helemaal niks van.

Gelukkig is onze Grinta-trainer-zonder-diploma's-maar-met-een-hoop-ervaring een belezen man. Na lang puzzelen en met behulp van de steen van Racetta, heeft ie 't allemaal zelf uitgeplozen. Vraag me niet waar ie dat ding vandaan heeft (hij is er wat schimmig over), maar het schijnt dat er wat tomb racer acties voor nodig waren.

In elk geval. Uit zijn onderzoek blijkt dat die Egyptische tempels, helemaal geen tempels zijn. Het zijn voorhistorische clubhonken! En in die hierogliefen wordt helemaal geen geschiedenis opgetekend. Nee joh, dat zijn gewoon trainingsprogramma's. Blijkt dat die Egyptenaren gek op fietsen waren! Komt dat even perfect uit.

Onze Grinta-trainer-zonder-diploma's-maar-met-een-hoop-ervaring is gelukkig ook een man van de praktijk. Want nu hij al die trainingsprogramma's ontcijferd heeft, moeten ze natuurlijk ook in de praktijk getest worden. En daar komt de woensdagavond (of de dinsdagavond) mooi om de hoek kijken. 9 'archeologen' zijn er om mee te gaan op de ontdekkingsreis. En dat doen we natuurlijk bij oudega. Want voor geschriften uit de oudheid, ga je naar een oude plek.

We beginnen met de 15 seconden sprint, 30 seconden rust oefening. Volgens de overlevering ontworpen voor als de Farao een slaaf uitzocht die uitverkoren was om mee te gaan naar de eeuwige jachtvelden. Omdat eeuwig wel vrij lang is, moet je daar wel net zin in hebben en als je dat met een paar korte sprintjes eenvoudig kunt voorkomen, nou dan weet je het wel. Genoeg reden om hier even niet op te smokkelen.

Daarna de pyramidetraining. Hoe toepasselijk. Waarschijnlijk ooit bedacht om sterk genoeg in de benen te zijn om die enorme stenen de pyramide op te sjouwen. Want sterk in de benen word je er wel van. Je gaat namelijk versnellen in steeds langere blokken. Je begint makkelijk met één minuut versnellen. Dan krijg je een minuut rust. Vervolgens twee minuten versnellen en dan rust en daarna komt de langste run van drie minuten. Vervolgens weer rust en dan weer terug afbouwen via 2 minuten naar 1 minuut. Nou, als je daar goed je best bij doet, dan zit je na dat laatste blokje dus echt als een mummy op je fiets.

En de trainer doet goed zijn best om zijn archeologen de gifbeker tot de bodem leeg te laten drinken. "PAK DIE WIND! HUP, NAAR VOREN! KOM OP!! TRAPPEN ^^%*+$$@!"

Ok. dat laatste woord zei hij niet. (Maar hij dacht het vast wel.)

Ongebalsemd, maar de mummy stijfheid trekt inmiddels al aardig via de benen omhoog. Tijd voor de volgende oefening in het programma: 'versnellen naar de man vooruit'. Vooral gebruikt door de Egyptische boodschapper. Whatsapp bestond in die tijd nog niet en de opzichters die de pyramides in elkaar moesten klussen, moesten wel op tijd weten wanneer de catering de kroketten klaar had. Ook destijds hield niemand van koude kroketten. Het belang van deze oefening dus niet onderschatten!

We sluiten onze expeditie af met een waaier. Nog zo'n foutje in die hiërogliefen vertalingen. Die farao's wilden helemaal niet graag in de wind zitten en toegewapperd worden door hun slaven. Integendeel! Ze zaten het liefst uit de wind! De farao kreeg vroeger altijd bij het fietsen de beste plek in de waaier. De trainer offert zich graag op voor de farao rol, zodat wij kunnen uitpluizen hoe de Egyptenaren vroeger hun farao het beste uit de wind konden houden. Om de theorie tot het uiterste te testen, voeren we het tempo richting het eind langzaam op, tot ook de Farao de wind begint te voelen. De uitkomst: de theorie werkt, maar je wordt er wel moe van.

Nou, bovenstaand programma stond alleen nog maar in de hal van de tempel, op het stukje net na de voordeur. Kun je nagaan wat ons nog te wachten staat. Gelukkig komt er een lange zomer aan!

(Disclaimer: Het zou kunnen dat mijn fantasie wat op hol sloeg na de pyramidetraining. Maar ja, wat wil je als je als een mummy op de fiets zit.)