Kijk eens naar het vogeltje

Plaatsingsdatum: Feb 28, 2015 8:43:46 PM

Zaterdagochtend half tien... De dag moet nog op gang komen en de vriendelijke winkeleigenaar van Profile Egberts kijkt nu al vertwijfeld om zich heen hoe hij in vredesnaam de rest van de week zijn klanten van koffie moet voorzien.

Waar die vertwijfelde blik vandaan komt? Nou, op zaterdagochtend komt Grinta daar altijd langs voor een fietstochtje en die gasten lopen (jaja, ik weet het: we fietsen...) nou eenmaal op koffie en energierepen. Stiekem verdenk ik sommige fietsers er ook van dat ze geen bidon met AA-drink, maar een thermosfles met DE-drink op de fiets hebben zitten. Het is dan ook maar goed dat we als recreatieve fietsers geen bloedpaspoort hebben, want ik vermoed dat er hier en daar geen blauw, maar bruin bloed door de aderen stroomt, met melk en suiker.

Maar hoe dan ook, dit is in elk geval wel mooi. Het is nog maar Februari en de Grinta zaterdagploeg maakt alweer op zo goed als volle sterkte de Friese wegen onveilig. Hoezo winterperiode? Vanochtend ook weer verschijnt er gewoon vijftien man op de stoep voor een rondje dauwtrappen. Al zou het natuurlijk ook voor die koffie kunnen zijn...

Deze keer gaat de rit richting Heerenveen, maar die plaats gaan we net niet halen. Net voor Heerenveen slaan we linksaf, waar we de wind in de rug krijgen. Op hoge snelheid suizen we wiel aan wiel van Katlijk naar Hoornsterzwaag. Alert op de kleinste beweging van onze voorganger en tegelijkertijd genietend (koffie, weet je nog?) van de grote groepen vogels die nu daar overal in de weilanden zitten, vlammen we over het superstrakke asfalt. Links van de weg zitten enorme groepen ganzen te wachten, terwijl aan de rechterkant van de weg een kolonie zwanen is neergestreken. Iets verderop sjokt nog een reiger slomig door de sloot, waarschijnlijk hopend op een slaperig visje.

Zo gaaf om te zien! Dit (en die koffie dus) is wat fietsen zo'n mooie hobby maakt. Het zou toch zonde zijn om in Februari niet te fietsen, als je zulke dingen kunt meemaken?