Ongebaande paden

Plaatsingsdatum: Jul 31, 2017 9:12:42 PM

Eigenlijk maken we het onszelf best wel lastig met een racefiets. Want onder de fietsen is het 't meest kieskeurige voertuig wat ertussen zit. Alsof je een hapje gaat eten met een verwende restaurantrecensist die voor alles onder de twee michelinsterren z'n neus ophaalt.

Waar ie 't meest van houdt is asfalt. Asfalt is prima. Ja hoor, graag zelfs. Zoeft zo lekker onder de wielen door en je voelt gewoon dat de fiets in z'n sas is. Bochtje hier, bochtje daar en voordat je 't weet ben je alweer klaar.

Klinkers vindt ie al wat minder. Schoorvoetend gaat de racefiets ermee akkoord. Liever niet, maar als 't moet dan moet 't. Een beetje bokkig vervolgt ie z'n weg. Maar met klinkers is de grens ook wel bereikt. Elke andere vorm van verharde of onverharde weg wordt ter plekke tot persona non grata uitgeroepen. Wil je er toch langs? No way Jóse, je gaat maar terug of je gaat maar lopen.

Kees spreekt zijn buitenband vermanend toe

Nou. Daar sta je dan. Er zit een schelpenpad in de zorgvuldig samengestelde route. En op de kaart stond echt 'verharde route'. Maar niet verhard genoeg voor zijn poezelige voetjes. Z'n neef op noppenbanden zou een vreugdesprongetje maken. Joepie! Schelpen! Glijuh! Maar de racefiets vindt 't niks. 'Ja eh.. straks gaan mijn banden lek hoor. Hier heb ik personeel voor.'

Met al twee lekke banden achter ons (op asfalt!), keren we toch maar om. Laten we 'm niet chagrijnig maken. We moeten nog een eindje.

De band komt langzaam tot inkeer

Gelukkig is er op de gebaande paden ook genoeg te zien. Het lijkt wel Jurassic Park rond Heerenveen deze week.

Nee, rustig maar. Er zijn geen fietsers opgegeten en er stond ook geen T-Rex op het fietspad. Wel is er een haas/konijn met zelfmoordneigingen (Er stond bijna 'Continental' op z'n rug), een grote bruine roofvogel (vraag me niet om het modelnummer) met interesse in racefietsers en een ree die nog nooit van zebra's heeft gehoord, gesignaleerd.

Ja, het oerwoud in Friesland. Wees goed voorbereid, je weet nooit wat je tegen het lijf fietst. En blijf op het asfalt. Als je je fiets te vriend wilt houden.

Overpeinzingen tijdens het aanschouwen van het gesprek