Vage hobby

Plaatsingsdatum: Oct 13, 2015 7:51:45 PM

Weet je, soms heb je van die plannen.. Met een paar van mijn medeGrinta's hadden we besloten om een lekker rondje te fietsen. Even op en neer naar Raalte.

Raalte of all places? Wat moet je daar nu weer?! Ja nou ja, het moest niet echt direct naast de deur liggen en daar was nou eenmaal nog plek in het hotel. Je moet toch wat, he. En zoals wel vaker gezegd: de reis er naar toe is belangrijker dan de bestemming. We hadden ook naar Coevorden kunnen gaan, of Ermelo, of Termunterzijl, maar Raalte it is. Wat uiteindelijk windtechnisch (best belangrijk op de fiets) nog aardig uitpakte.

Raalte dus. Hoe kom je daar eigenlijk? Eerst de kaart er maar eens bij. Hemelsbreed zo'n 100 kilometer van Drachten. Maar dan fiets je gewoon rechtdoor en dat is saai. Er moeten wel wat bochten in natuurlijk.

Ja ik heb 't. Laten we via Hardenberg naar Raalte fietsen. Da's maar de helft verder dan nodig is en dan hebben we tenminste ook wat te sturen. Beetje door 't bos in Drenthe, bietje deur 't Twentse achterland.. Ja, dat wordt wel wat.

Terug wil je natuurlijk niet over dezelfde route. Dat heb je tenslotte allemaal al gezien. Dus laten we op zondag terugfietsen over Urk. Verder naar het westen gaat niet, want dan fietsen we het Ijsselmeer in. Is niet zo goed voor je fiets en ik heb m'n zwembroek ook niet mee.

Als je nu denkt: 'Huh? Wat een vage route', dat klopt. Die route slaat helemaal nergens op. Maar zo is de reis in elk geval wel belangrijker dan de bestemming en ach, uiteindelijk leiden alle wegen toch naar Drachten.

De heenroute gaat lekker. Windkracht 1 á 2 tegen en ff een broodje doen in Dwingeloo. Dan door naar Hardenberg en vanaf daar gassen we in één keer door naar het hotel. Had ik eigenlijk al gezegd dat we ook wat onverharde paden hebben? Nou ja, doet er ook niet toe. Ik kan wel zeggen dat je na 150 kilometer ook wel zat bent van windkracht 1, dus het hotel komt uiteindelijk geen meter te vroeg.

't is een soort cowboy hotel met koeien op de vloer (sorry, geen foto's), wat natuurlijk wel toepasselijk is voor ons als stalen ros berijders, maar je moet wel uitkijken dat je in het donker niet languit op je plaat gaat over dat koeientapijtje.

Dag 2 is Urk-day. Wekker aan (HALF NEGEN! OP ZONDAG! pfff gekkenwerk) en als ik met de mist nog in mijn hoofd naar buiten kijk zie ik niks. Hmmm... Raam open helpt niet. Raam dicht ook niet. Ff checken of ik zelf nog wel wat zie.. Ja, de hotelkamer is er nog. Het zou nu licht moeten zijn, maar toch zie ik niks... Dan moet het buiten wel net zo mistig zijn als het nu nog in mijn hoofd is.

En dat klopt. Het is zo mistig dat de ontbijtzaal zoeken zo'n beetje op de tast gaat. Eerst de koe voorzichtig ontwijken en dan op de geur van verse croissants en koffie navigeren naar het ontbijt.

Jammer genoeg biedt het ontbijt geen soelaas tegen de mist. Het is nu bijna half elf en we moeten toch echt weg om nog zeker voor het donker terug te zijn.

Voorzichtig rollen we door de soep naar Wijhe waar de weg ineens ophoudt. Blijkt daar een rivier te liggen. Maar gelukkig is er een pontje naar de overkant. Ineens komt ie uit de mist opdoemen. Hoewel de prijsstructuur van de pont net zo mistig als de buitenlucht, komen we toch zonder kleerscheuren aan de overkant.

Zo rond twaalven begint de mist op te trekken en zien we eindelijk waar we zijn. Hattem. Leuk plaatsje, maar wij gaan nu door naar Kampen. Vanaf Kampen pakken we de Ramspolbrug (dat is die opblaasbrug) en is het weer tijd voor een broodje. Of twee.

De Polder is op zich vrij saai qua gebied (je kunt er alleen rechtdoor of de hoek om), dus die proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Zelfs zoveel dat als je vijf meter verder naar links fietst, de polder ophoudt.

We passeren Urk (rustig plaatsje. Ze hebben daar trouwens offroadscooters). Van Urk naar Lemmer. Friesland is weer in zicht en da's maar goed ook, want dat zadel voelt niet zo heel zacht meer. In Echtenerbrug is de achterband van Klaas er klaar mee. En omdat ie ze toch zo snel wisselt doet ie 't gelijk maar twee keer.

Nog een klein stukje nu. Heerenveen (zadelpijn) , Gorredijk (ZadelPijn), Beetsterzwaag (ZADELPIJN) en weer thuis! 307 kilometer in één weekend.

Ja, 't is een vage hobby dat fietsen. Maar stiekem wel leuk!