In de trein over de snelweg

Plaatsingsdatum: Jun 19, 2016 10:48:55 PM

Ja hoor, Het is weer zover. Ik heb me weer eens ergens in laten lullen...

Het zit zo: Hier in Friesland zijn ze een weg aan het aanleggen. Onlangs is men er namelijk achtergekomen dat we ook in Friesland ons inmiddels niet meer verplaatsen met paard en wagen of de trekschuit, maar dat de automobiel ook hier zijn intrede heeft gedaan. Nadat ze wakker werden uit hun appelflauwte, besloten onze bestuurders dat we hier dan ook maar een weg moeten hebben. En dat ding heet de Centrale As. Hij loopt ruwweg van Nijega naar Dokkum en we zijn heel trots op dit mooie stukje zwart asfalt in onze achtertuin. Zo trots zelfs, dat we feestelijk de komst van deze weg gaan inluiden. En daar komt dan ineens de ploegentijdrit om de hoek kijken.

Volgens de site (http://www.sportopdeas.nl/ttbike/):

Unieke ploegentijdrit over de Centrale As in drie categorieën.

Zaterdag 24 september wordt er op de Centrale As in Friesland het unieke sportevenement Sport op de As georganiseerd. De Centrale As is de nieuwe weg tussen Nijega (bij Drachten) en Dokkum.

Er kan in drie categorieën worden deelgenomen aan een officiële Teamtrial (TTBike): Heren Elite Beloften Amateurs, Vrouwen Elite Beloften Amateurs en, voor vrienden, vriendinnen, familie en bedrijven: funklasse/bedrijventeams.

Nou ja. Je kunt slechtere dingen doen met een stukje snaarstrak asfalt, denk ik dan maar. Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om mee te doen. Competitie op de fiets interesseert me eigenlijk niet zo. Ik vind vooral het fietsen zelf leuk om te doen. En de competitie zoek ik vooral bij mezelf en niet bij anderen. Maar na wat zachte druk van mijn fietsvrienden ('Aah, kom op nou, wordt leuk!' en 'We moeten wel vier man hebben!') ben ik dan toch gezwicht. Dus ineens doe ik mee aan een ploegentijdrit! En geloof me, ik ben er zelf het meest verbaasd over.

Nou ben ik natuurlijk maar een hobbyfietser (en dat wil ik ook graag zo houden), dus ik doe met mijn tijdritploegje mee in de funklasse. Goeie naam voor zo'n klasse.. Ik denk eigenlijk dat martelklasse een betere naam zal blijken. Gelukkig is die Centrale As niet zo'n lange weg geworden. Je zag ze gewoon denken bij het aanleggen: 'Hmmm.. 32 kilometer doen we. Dan passen de meeste auto's in Friesland er wel op, toch?'

Dus als we een klein beetje ons best doen dan zijn we in minder dan een uurtje klaar en als we heel goed ons best doen in veel minder dan een uur. En nu ik dan toch meedoe ga ik natuurlijk wel voor dat laatste en gaan we dan ook proberen om de bitumen uit de straat te rijden. Hebben ze gelijk weer wat te klussen aan dat centrale asfalt.

Ik ben benieuwd. En stiekem heb ik er best wel zin in. We hebben nog tot september. Binnenkort maar weer eens oefenen in treintje rijden.