Fietspraat

Plaatsingsdatum: Jul 09, 2017 1:16:33 PM

Het is zo ver! Het is tijd voor een nieuwe racefiets! Na bijna negen jaar trouwe dienst mag mijn huidige racefiets het een tikje rustiger aan gaan doen en het stokje doorgeven aan een nieuw raspaardje. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan het uitzoeken van een nieuwe racefiets? Omdat ik wel vragen krijg waarom ik voor deze setup kies, leg ik hier uit hoe ik tot mijn keuzes ben gekomen. Misschien helpt het iemand die ook op zoek is naar een nieuwe fiets. Zie jij het compleet anders? Joh, even goeie vrienden. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Waarom titanium?

Nou, het is meer mijn gevoel dan een feit. Het rijdt fantastisch en het lijkt fantastisch. Elke rit is een feestje en je zoeft over de weg. Dat, samen met de tijdloze glans van een ongespoten titanium frame waar de zon op schijnt maakt deze keuze simpel. Het is oersterk, wordt niet slapper over de jaren en heb je eens een keer een kras op de fiets, dan poets je 'm er zo vanaf. Ik rij nu bijna negen jaar op een titanium racefiets en ik wil niet meer anders.

Waarom schijfremmen?

Om gelijk de open deur maar even in te trappen: nee, je kunt niet harder remmen. Maar schijfremmen zijn wel aantoonbaar beter controleerbaar, waardoor je in lastige omstandigheden net even wat sneller stilstaat. Het zal met een reden zijn dat bijna elk voertuig met wielen op aarde, schijfremmen gebruikt. En al is het misschien maar een paar meter, het kan het verschil zijn tussen tegen een auto opklappen en op tijd stilstaan. Of de bocht net wel halen of net niet halen.

Ook werken schijfremmen altijd, waar velgremmen in echt natte condities wel eens ermee ophouden. Ik heb dit zelf gemerkt in de Dolomieten afgelopen maand, waar in een afdaling tijdens een dikke hoosbui, mijn velgremmen eigenlijk helemaal niks meer deden.

Daarnaast slijten je velgen niet door het remmen en vind ik het mooi lijken op een fiets. Voor mij zijn schijfremmen zelfs de hoofdreden voor de nieuwe fiets!

Nee, geen harde wetenschap. Maar het laat wel duidelijk iets zien

Chris Hoy legt het in mijn ogen wel goed uit

Waarom mechanisch schakelen en geen DI2 elektronisch schakelen?

Zelf werk ik in de IT, wat betekent dat je dag in/dag uit met dingen bezig bent die niet zo tastbaar zijn. En ik denk dat ik daarom de simpelheid van een racefiets heel mooi vind. Er zit niks aan of op de fiets wat niet echt nodig is en je ziet precies hoe alles werkt. Als je wat moet bijstellen, dan draai je gewoon aan een schroefje in plaats van een leftswipe op je telefoon. En als je wilt fietsen, dan pak je gewoon de fiets. Je hoeft niet eerst de accu te checken of ie nog wel opgeladen is.

Ik hoor vaak dat het elektronisch schakelen betrouwbaarder aanvoelt, en nooit misschakelt. Maar ik kan de keren dat mijn mechanisch geschakelde fiets misschakelde in de afgelopen negen jaar op één hand tellen.

Kortom: persoonlijk zie ik, behalve het feit dat je meerdere schakelknoppen op je fiets kunt zetten, niet de killerreden waarom (de huidige generatie van) elektrisch schakelen beter is dan mechanisch schakelen. Nieuwe technologie moet een probleem oplossen wat in de oude technologie aanwezig was, anders heeft het geen meerwaarde. En het is mij niet duidelijk welk probleem elektronisch schakelen probeert op te lossen, behalve complexiteit toevoegen. Misschien dat ik er een paar versies verder anders over denk, maar nu zie ik de meerwaarde van de investering nog niet.

Chris Hoy over elektrisch schakelen vs mechanisch schakelen

Goed, wel weer genoeg gefietspraat nu. Waar ga je nou op fietsen dan?

Nou, kijk zelf maar! Met gepaste trots presenteer ik je hierbij de toekomstige fiets vanaf waar Fietspraat weer trouw verslag zal gaan doen! De J.Guillem Formentor Disc:

Is het geen plaatje?