Quantified Siep
Plaatsingsdatum: Jul 12, 2015 5:18:4 PM
Fietsers die statistieken van hun fietsavonturen bijhouden, dat is net zo oud als het fietspad naar Rome. Hele volksstammen schrijven trouw na hun fietsrit de datum en kilometerstand van hun kilometerteller over in een zakboekje, zodat ze precies weten hoeveel kilometer ze per jaar gefietst hebben en wanneer ze dat precies gedaan hebben.
Tegenwoordig doe je dat natuurlijk digitaal. Met smartphones en apps als Strava, Cyclemeter, Endomondo en tientallen andere klonen, gaat dat hartstikke makkelijk en hoef je eigenlijk niet veel meer te doen dan de app te starten en op ‘Go’ te drukken. De rest gaat helemaal automagisch!
Ik ben ook zo’n statistiek mafkees. Waarschijnlijk niet zo vreemd als je weet dat ik in de IT werk. En veel IT-ers zijn nou eenmaal gek op data. Een van die (mogelijk vele) beroepsticjes waar IT-ers schuldig aan zijn. Dit data verzamelen heeft mij zelfs een bijnaam opgeleverd in mijn fietsploegje en ach, als je een keer zo’n bijnaam hebt, dan kun je ‘m ook maar beter waar maken, niet? Want, medailles en stempels, da’s allemaal leuk hoor. Maar een rit blijft voor mij nep, tot ik er een track van heb.
Zoals ik hierboven al aangaf kun je een Smartphone gebruiken om je gegevens te verzamelen, maar zelf gebruik ik Garmin GPS fietscomputers. Deze zijn weer- en schokbestendig, hebben een lange accuduur en omdat ze op je stuur gemonteerd zitten is over het algemeen de GPS ontvangst ook wat stabieler dan een telefoon. Verder kunnen ze ‘praten’ met een hele reeks aan externe sensoren die je op je fiets kunt bouwen. Fietsdata heb ik vanaf 2007, dus je zou kunnen zeggen dat ik al aan ‘quantified self’ deed (qua fiets dan), voordat de term bestond.
Maar ja, allemaal leuk hoor die data binnenharken, maar kun je er nu ook wat mee dan? Heb je het echt nodig bij het fietsen?
Nee, nodig heb je het niet. Het enige wat je echt nodig hebt om te kunnen fietsen, is namelijk een fiets. Maar het kan het fietsen wel extra leuk maken. Vind ik dan. Als je namelijk je data eenmaal verzamelt, dan kun je er heel veel dingen mee doen. Natuurlijk kun je de data voor de bekende dingen gebruiken, zoals het volgen van je vorderingen, jezelf vergelijken met anderen en kijken of je progressie maakt. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Er is genoeg op internet te vinden hoe je dat kunt doen met een fietscomputer of smartphone, een hartslagmeter en als je diepe zakken (zonder gat) hebt, een vermogensmeter.
Ik wil hier graag wat andere dingen laten zien die je met je gegevens kunt doen, dan simpelweg het bekijken van je laatste rit. Sommige zijn wat simpeler en andere zijn wat minder voor de hand liggend.
Een van de meest basale statistieken waar ik vaak naar kijk, is het vergelijken van de kilometerstand per jaar met de voorgaande jaren, want op de een of andere manier is het toch altijd een soort wedstrijd met jezelf om binnen de beschikbare tijd die je voor fietsen hebt, meer kilometers te maken dan het voorgaande jaar. Zoals je kunt zien, wordt het dit jaar een spannende race..
Tussen November en Maart heb ik blijkbaar andere hobby’s
Je kunt in de gaten houden of je wel op souplesse fietst en of dat over de tijd verandert. En wat hier ook zichtbaar wordt, is welke afstanden over het algemeen gesproken onder de wielen doorgaan:
De knieen zijn zo te zien nog wel soepel
Mocht je zat zijn van het fietsen, dan kun je ook voor amateur meteoroloog spelen en kijken of de klimaat verandering echt al is ingetreden. Wel even in je achterhoofd houden of je wellicht ritten in het buitenland hebt gedaan, anders zou je nog valse claims kunnen doen.
Bruine fietsbenen lieten lang op zich wachten in 2015
Videobeelden uit een actiecamera kunnen opgeleukt worden met een overlay die gegevens als snelheid, hoogte en temperatuur bevat:
't blijft trappen om boven te komen
Maar dit vind ik toch wel een van de coolste plaatjes die je uit je fietsdata kunt halen:
‘t is net kunst
Het bovenstaande plaatje is een heat map van Friesland van de afgelopen acht jaar. Het laat zien waar ik heb gefietst en hoe vaak ik daar gereden heb. En naast dat het een cool plaatje is, kun je er best veel informatie uit halen. Zo wordt het duidelijk steeds moeilijker om in de directe omgeving paden te vinden waar ik nog niet gefietst heb. Ook kun je een een aantal rondjes herkennen die ik rij als ik een ritje op de automatische piloot doe. En als je weet dat vrijwel alle fietstochten die ik gedaan heb, tegen de wind in beginnen en met wind mee eindigen, dan kun je zelfs in het plaatje zien uit welke richting de wind in Friesland het minst vaak waait. Nee, die Friezen waaien niet met alle winden mee.
Maar uiteindelijk gaat het mij niet zozeer om de analyse. Wat ik zelf vooral leuk vind aan het verzamelen van al deze gegevens, is dat een track voor mij een herinnering aan een mooie rit is, net zoals een foto een herinnering aan een mooi moment kan zijn.