Fietsvoer

Plaatsingsdatum: Jul 17, 2017 8:16:9 PM

De Snelle Jelle. De bruine koekreep is zo'n beetje de basisbrandstof van de fietser. Eigenlijk iedere fietser weet: 'Is de koek bijna op, na een Snelle Jelle ben je zo weer top!'

Maar na meer dan tien jaar fietsen raak je er toch een beetje op uitgekeken. Snelle Jelle heeft dat natuurlijk ook wel aan zien komen en daarom hebben ze allemaal varianten: met chocola of rozijnen, met nootjes of juist met minder suiker. Ik heb ze allemaal wel eens gehad. Toch is het moment aangekomen: De snelle Jelle is aan vervanging toe.

En nou kwam ik van de week een recept tegen om zelf mueslirepen te maken. Speciaal voor fietsers, van een chefkok van een wielerploeg en Zo Simpel, dat zelfs ik dacht: 'Oooh, dat kan ik ook wel'.

In de basis komt het erop neer dat je een pot honing kookt, daar gooi je vervolgens een halve kilo muesli doorheen, gelijkmatig uitstrijken op een bakplaat (vergeet het bakpapier niet) en dan het hele zaakje een uurtje in de oven op negentig graden. Blokjes ervan snijden, in aluminiumfolie stoppen en je hebt genoeg voorraad voor twee maand fietsen.

Het recept

Klinkt simpel, niet? Nou ja, dat is het ook. Wat ze er alleen niet bij vertellen in het ultrakorte recept, is dat kokende honing in een pannetje HEEL snel meer ruimte inneemt dan het pannetje aan ruimte biedt. Als je je keuken dus niet in een suikerspin wil veranderen, blijf er dan even bij staan en hou de hand bij de gashendel, zodat je het honingmonster in toom kunt houden.

Hoooo, hand bij de hendel!!

Wat ze er ook niet bij vertellen is dat muesli in honing in een soort beton verandert. De repen zijn 'wat' plakkerig geworden. Nou goed, ze zijn zo plakkerig geworden dat ik haast dacht een nieuwe lijmsoort uitgevonden te hebben. Met een plamuurmes kon ik ze nog net van het bord af krijgen zonder porceleinresten op de mueslireep achter te laten. Dus mochten ze nou echt niet te hachelen zijn op de fiets, dan kan ik ze altijd nog gebruiken om een tube in een velg te lijmen ofzo.

De structuur lijkt gelukkig wel prima, en de smaak ook. De kleine stukjes die 'van de plaat vielen' zijn best lekker! Binnenkort maar eens even een 'proefritje' doen.

Ik ben vooral benieuwd of ik ze nog uit het aluminiumfolie krijg. Voor de zekerheid toch maar even een Snelle Jelle mee.

Het bord heeft het overleefd