Grinta column: Beestachtig

Plaatsingsdatum: Apr 24, 2015 10:20:53 PM

Hoi, hier is Freek! Het is alweer tijd voor een van mijn bijzondere afleveringen over de wonderen in het dierenrijk! Kijken jullie met me mee? Kom vlug!

Jullie moeten goed opletten hoor, want ze zijn heel snel en voor je het weet zijn ze voorbij. Sssttt.. Ga hier maar in het gras zitten bij die witte streep, dan zien we ze vast wel. Niet teveel bewegen hoor, anders schrikken we ze af..

Ja! Kijk! Kijk daar dan! Daar gaat er eentje! Vlug, vlug! Maak een foto! Dan kijk ik of ik 'm te pakken kan krijgen.

Potverdorie, wat zijn die beesten snel zeg. En wendbaar ook.. Misschien als... Nee, dat wordt niks. Shit, daar gaat ie! Heb je een foto gemaakt? Dan gebruiken we die wel.

De foto is een beetje wazig, maar het lukt hier wel mee. Kijk, die streep op de foto, dat is 'm. Het is een beetje moeilijk te zien op de foto, maar volgens mij is het nog een jonkie. Kijk maar, dat kun je zien aan die mooie felle kleuren en felwitte pootjes. Ze hebben trouwens niet allemaal witte pootjes hoor! Sommige hebben zwarte, en heel zelden zie je zelfs wel gele of rode pootjes. Het zijn echte alleseters. Wat je ze ook voor de voeten werpt, ze schrokken het gulzig naar binnen. En zolang er voer ligt, vreten ze door. Je zou bijna denken dat 't varkens zijn, maar toch stammen ze niet van de varkens af. Ze hebben namelijk helemaal hun eigen orde in het dierenrijk.

Wat je ook doet, neem ze nooit in huis. Worden ze doodongelukkig van. Ze zijn op hun best buiten in de vrije natuur, waar ze alle ruimte hebben. Je wil 'm ook niet in huis hebben trouwens, je wordt er zelf ook stapelgek van. Hij vliegt tegen alle muren omhoog. Word je echt niet blij van hoor.

Als je overlast van eentje hebt, probeer 'm dan niet dood te trappen. Want je kunt naar 'm trappen wat je wilt, dood krijg je 'm niet. Sterker nog: hij wordt met elke trap alleen maar sterker. Het beste is dan ook ook om 'm gewoon z'n gang te laten gaan. Misschien kun je 'm met wat stukjes banaan of koek weglokken. Maar uiteindelijk: Als jij hem met rust laat, dan passeert ie gewoon je deur. Maar stel je je ervoor open, pas dan op!

Gelukkig zijn het symbioten en geen parasieten, want vooral vele fietsers hebben 'm. En als ze 'm eenmaal hebben komen ze er haast niet meer vanaf.

Wat de naam van dat beestje is? Had ik dat echt nog niet verteld? Nou ja zeg..

Ze hebben echt een toepasselijke naam en als de uitzending niet bijna afgelopen zou zijn, dan liet ik je raden.

Beste kijkers, hier op deze wazige foto zien jullie een echte, originele, authentieke kilometervreter!

(Oorspronkelijk geplaatst in Tandje erbij 2, 2015 van Grinta Cyclesport)