Training 11: Real virtuality

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 9:37:56 PM

12 april 2014

Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen 'onder te dompelen' in een ervaring, aldus Wikipedia.

Het is de technologie waar iedere gamer van droomt. Zeg nou zelf: Hoe gaaf zou het zijn om zelf in een F-16 te vliegen, of 'echt' te racen tegen je helden op de racebaan. Of nog beter: de wielertoppers verslaan in een echte klassieker. Gewoon vanaf je bank de ontberingen voelen die je moet doorstaan om over de finish te komen na honderden kilometers gestuiter op de fiets, over berg en dal, over asfalt en klinker.

De slimmeriken uit Silicon Valley zijn dan ook hard bezig om dit mogelijk te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld druk gewerkt aan de Oculus Rift. Een soort bril waarmee je een kijkje kunt nemen in de wereld van de computer. Het schijnt zo echt te lijken dat sommige mensen compleet van 't patje raken als ze de bril op zetten.

Ook bestaat er de Tacx VR trainer waarbij je zelf op een fiets kunt klimmen en zelf kunt meefietsen tussen je idolen. Moet je nagaan hoe echt fietsen kan lijken als je dat ding combineert met een Oculus Rift!

Maar 't kan ook anders.

Stel je voor: In de schuur (of op de slaapkamer) heb je een racefiets staan. Ja, echt: precies zo'n ding als 'de echten' ook hebben. En over een week sta je aan de start van de Amstel Gold Race. Nu heb je de laatste ploegentraining. Zeg maar de generale voordat je aan de bak moet. Je springt op de fiets voor zo'n 100 kilometer Amstel Gold Race simulatie. 't is tenslotte de laatste kans voor je echt over het parcours rijdt. Je rijdt over asfalt, over klinkers en je voelt de pijn in je benen trekken als de wind harder door je haar blaast. Je ruikt de lente in de lucht en de mest op 't land. En je voelt elke hobbel via 't stuur in je polsen dreunen.

Geen Oculus Rift, geen force feedback, geen 5.1 surroundgeluid. Sterker nog, zelfs geen computer! Oh ja, toch een. Een kleintje. Zodat jullie virtueel met ons mee kunnen fietsen: https://www.strava.com/activities/129414720

Volgende week is het zover.

Echt.