Stop onder de top

Plaatsingsdatum: May 31, 2017 7:14:32 PM

En dan ben je ineens alweer in de Dolomieten. Voor wie het niet kent: het is een soort zuid-Limburg. Heuvelachtig landschap en hier en daar loopt iemand die je niet verstaat.

De route er naar toe is ook hartstikke makkelijk. Je gaat linksaf bij Arnhem en dan alsmaar rechtdoor tot je bij de afslag bent. Daarna maakt het niet meer uit of je links of rechts gaat, want je komt altijd bij Arabba.

Hier gaan we de komende dagen en paar rondjes fietsen. Vandaag doen we het losfiets rondje. We hebben de 'easy' route van de site van het hotel geplukt en gaan even lekker de spieren los trappen. 51 kilometer, 1300 hoogtemeters en het hoogste punt op 2185 meter. Ja, dat is tegenwoordig al losfietsen.

Op het aanvalsplan staan de Valporolo en de Campolongo. Klinkt als Italiaans ijs, maar het zijn de camerich en de fromberg van Italie. Makkelijke klimmetjes die je even tussen neus en lippen door meeneemt.

Eerst even een stukkie afdalen en dan krijgen we te horen: "Hier begint de Valporolo. Klim lekker in je eigen tempo en geniet er vooral van!" Nou ja, laten we dat dan maar doen. Al genietend peddelen we de bult op. Haarspeldbochtje hier, bergmassiefje daar, genoeg te zien onderweg. Plotseling zijn we bij een soort van bergtop, waar een van de volgwagens staat.

'Hier even stoppen!'

'Zijn we er al?'

'Nee joh, het zwaarste stuk moet nog komen. Daar links.'

Een soort keutenberg momentje borrelt naar boven. Daar links ligt een muur met een weg erop. Er worden wat getallen gemurmeld. Ik dacht iets te horen als 15% en 2 kilometer.

Oeps. Dat heb ik vast verkeerd verstaan toch? Eerst maar wat moed indrinken (en een Snelle Jelle) voordat we die muur op rijden.

Muurtje

Goeeed, daar gaan we dan. Schoorvoetend rollen we de muur op. Al snel blijkt gelukkig dat die Italianen wat moeite hebben met stijgingspercentages, want dit valt best mee. Sterker nog, het grootste stuk gaat naar beneden! Huh? Zulke bergen wil ik wel vaker!

De volgende berg op het programma is de Campolongo. 'Dit wordt lekker uitfietsen na de Valporolo hoor! Maar 5 kilometer en 5,5%!'

Waar laat je nou de fietsdrager..

Nou, die Italianen hebben vast goed opgelet bij het uitrekenen van gemiddelden op school, want het zal vast maar 5,5% zijn. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat je ook een gemiddelde van 5,5% kunt halen en toch een machtig smerige klim kunt hebben. Als je eerst een kilometertje 10% krijgt en dan een stukkie 3%, dan klinkt het gemiddeld heel mooi, maar ondertussen hoor je de knieën kraken als je naar de top fietst. En dit doen ze op die krampolongo dus. Bedankt.

Na de terrasberg is het alleen nog maar afdalen, zo de garage van het hotel in. Tijd voor pasta, die trouwens heel goed is hier. Lijkt wel of ze het hier vaker maken.