Training 12: Prinsheerlijk

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 8:22:17 PM

Zo nu en dan is het van belang dat we op werkbezoek gaan in de provincie.

Want waar het volk erg druk is met de W van Waar zijn we nu helemaal mee bezig, willen wij met de abdicatie in zicht, even controleren of de provincie er wel koninklijk genoeg bij ligt voor kroningsdag. Zo rollen wij nu eenmaal, want wij combineren graag het nuttige met het aangename.

Dus terwijl de nu-nog-kroonprins samen met de nu-nog-koningin en ook-straks-nog-Maxima feestelijk een Oranjebittertje wegproosten, (sch)rijden wij over de grijze loper richting het noorden. Waarbij al gauw opvalt dat de grijze loper niet overal even recht ligt. Zo hier en daar zit er een kronkel of een gat in het tapijt, of ligt er zelfs helemaal geen tapijt. Hmmm.. Aandachtspuntje voor komende dinsdag.

Wanneer we in het open veld komen blijkt dat er vandaag vanuit het noorden een royale wind waait. Gelukkig is qua temperatuur de vorst in geen velden of wegen te bekennen, dus heel erg is het niet. Het betekent alleen dat we onze onderdanen iets harder aan het werk moeten zetten, wat onze onderdanen dan ook plichtsgetrouw en zonder enige vorm van protest doen.

Halverwege bezichtigen we kort het Oenkerkse paleis, die er strak bij staat in de witte verf. Die is er duidelijk klaar voor. Alleen nog een vlag in de tuin planten en verder niks meer aan doen.

Op het moment dat we aan de terugweg beginnen en de troon het zitvlees al wat begint te pijnigen, breekt de zon voorzichtig door de wolken en zet de weilanden even in een zacht oranje gloed. Een kleine voorbode voor wat komen gaat?

Licht gloeiend komen we weer aan in Drachten: Onze eigen koningin* heeft haar volgelingen* weer feilloos door het Friese achterland gestuurd, tijdens de voorbereiding van de Franse kroon op ons werk.

* Dichterlijke vrijheid, he. Dichterlijke vrijheid..