Tricottalk

Plaatsingsdatum: Nov 19, 2017 6:27:35 PM

Het is nu november, donker, nat en koud buiten. Ronduit baggerweer eigenlijk en niet echt ideaal om een rondje te fietsen. Het kan wel natuurlijk, maar dan valt het rondje niet in de categorie hobby, maar meer in de categorie zelfkastijding. Dus wat ga je dan doen? Dan ga je luisteren naar verhalen van iemand die verhalen over fietsen schrijft! En daar schrijf je dan natuurlijk weer een verhaaltje over.

Dus jullie lezen nu een verhaal van iemand die luistert naar iemand die verhalen vertelt over het schrijven van verhalen over fietsen. Snap je het nog?

Nou ja, goed. Doet er ook niet zoveel toe verder. In elk geval had FTC Smallingerland schrijver John van Ierland uitgenodigd om uit te weiden over 'de trui van de renner'.

'De trui van de renner' is een kapstok (haha) om het verhaal achter het verhaal te vertellen van een gebeurtenis bij een Touretappe of criterium. De anekdotes over allerlei renners uit de periode 1914 tot ongeveer 1990, vliegen me om de oren.

Gerben Karstens is een van de eerste vedetten die ter sprake komt. Om me heen wordt instemmend geknikt. Jaa, Gerben Karstens! Die ouwe lolbroek! Ik heb nog nooit van de kerel in kwestie gehoord, maar dat ligt vast aan mij. Mijn geheugen is één grote zeef als het gaat om het onthouden van sportprestaties en wie ze geleverd heeft. Hoe dan ook kon je Gerben er blijkbaar wel bij hebben als er een geintje geflikt moest worden onderweg, zoveel is wel duidelijk. Je kunt best met z'n tweeen een touretappe op één fiets rijden, toch?

De avond vordert en het ene sterke verhaal na het andere volgt elkaar snel op. Tussen het oppompen van wat binnenbandjes door komen De Kneet, Rini Wagtmans, Zoetemelk en Peter Post allemaal aan de beurt, waarbij in de anekdotes tactisch inzicht moeiteloos verruild wordt voor vuile spelletjes.

En natuurlijk komt de onvermijdelijke doping ook ter sprake. Breaking News! Jean Nelissen heeft de Ventoux bedwongen onder invloed van Amfetamine! Goh, wie had dat achter hem gezocht. Dat Jean Nelissen ooit de Ventoux op is gefietst!

Ook matchfixing komt even ter sprake. Waar dit bij voetbal een schimmige wereld is waar de nodige maffia achter lijkt te zitten, is dit bij wielrennen vooral een kwestie van wat koehandel onderweg. Oh, wil jij winnen vandaag? Wat heb je ervoor over? Bij de finish kom je er uiteindelijk achter of je genoeg geboden hebt om de eer van de overwinning af te kopen. Cliffhanger: een ton is niet altijd genoeg. Maar wil je meer weten, dan moet je ook maar eens naar 'de trui van de renner' gaan.

Verhalen die het daglicht niet kunnen verdragen

De avond sluit af met de beroemde petje-op-petje-af-zonder-petje-quiz. Zonder ook maar één antwoord echt te weten, gok ik me tot aan de laatste ronde, maar bij de uitsmijter gaat het uiteindelijk nog net mis en ga ik toch niet met de prijzen naar huis. Gelukkig maakt de schrijver de prijzen wel nog even bekend, zodat je de boeken ter plekke ook nog even kunt aanschaffen.

Het was een leuke avond en ik heb weer veel opgestoken uit vervlogen wielertijden. Wel leuk om te zien dat het een sport is met zo'n rijke historie.

Oh ja. Zie je eens een keer iemand op een ros van het merk 'Rih' fietsen, ga er dan naast fietsen en fluister 'Rih' tegen het stuur. Leun achterover en geniet van het schouwspel dat zich zal ontvouwen.