De hagelslag om Arnhem

Plaatsingsdatum: Apr 26, 2016 10:47:21 PM

Toen we ergens in de winter bij elkaar kwamen met de activiteitencommissie van Grinta, klonk het direct als een fantastisch plan. 'Hee, ik zag laatst een reclame van de Gran Fondo Rosa. Die organiseren ze eind april in de omgeving van Arnhem. Daar kunnen we wel aan meedoen!'

Eind april, Arnhem. Voorjaar en fietsen in groen en heuvels. Dat moet wel een mooie dag worden. Lekker fietsweertje erbij. Misschien zelfs wel in de korte broek! Maar ja, even vergeten dat dit evenement georganiseerd wordt ter ere van de Giro die dit jaar in Nederland start. En de Giro staat nu niet echt bekend om het mooie weer..

Nou, de korte broek kan inderdaad aan, maar je moet 'm wel onder de lange Grinta broek en een wollen onderbroek uit grootmoeders tijd stoppen, want de temperatuur is echt maar net boven het vriespunt als we vertrekken voor onze 165 kilometer fietsgenot. Koud maar zonnig. De dag kan slechter beginnen.

De organisatie heeft haar best gedaan om een echt Italiaans gevoel in de tocht te brengen. De opwarmer van de dag is de Italiaanseweg, die geheel in Italiaans folkloristische traditie is aangelegd met verschrikkelijk beroerd liggende klinkers. Het Stelviogevoel borrelt direct naar boven. Al kan het ook de krentenbol zijn die ik vanochtend (vannacht) om 06:00 met veel pijn en moeite naar binnen heb geprakt.

Na de 110/160 kilometer splitsing wordt het verdacht rustig op de weg. Er zijn vast veel mensen die voor een van de kortere routes hebben gekozen. En da's niet zo gek, want het weer vandaag is net zo afwisselend als de omgeving van deze tocht. Met natte sneeuw gaan we over de klimmetjes bij Berg en Dal, in de volle zon langs de oever van de Ijssel en door dikke hagelbuien over de Posbank. De rits van de regenjas loopt gewoon warm door het aan en uittrekken. Nee, gevarieerder krijg je het niet in Nederland.

Bij de finish sluiten we met zijn allen nog even af met een garnizoensportie echte Italiaanse kwaliteitspasta.

April deed wat ie wilde vandaag, maar toch mocht dat de pret van een prachtige fietsdag niet drukken!