Ventoux dag 2: Zweetfietsen

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 8:42:18 PM

Zweetfietsen

Waar we gisteren even lekker konden wennen aan de omgeving, hebben we vandaag een echte fietstocht op het programma. We gaan namelijk een route rijden van zo’n 80 kilometer met drie klimmen er in. En in die klimmen stijgen stiekem de stijgingspercentages ook met een paar graden. Zo kunnen we ons langzaam voorbereiden op De Klim die ons zaterdag staat te wachten.

Stipt om drie over half tien vertrekken de fietserkes op weg naar de drie cols. Het wordt al snel duidelijk dat niet alleen de stijgingspercentages met een paar graden gestegen zijn. Ook de zon heeft de kachel een standje hoger gezet. Op het heetste moment klimmen we in een temperatuur van zo’n 36 graden naar de top. En dat is dus een temperatuur waarbij je een eitje kunt bakken op de motorkap van je auto en ook nog eens moet oppassen dat je daarbij geen blaren oploopt. Meter voor meter zweten we onszelf de berg op, waarbij de bidons zowat sneller leeglopen dan ze gevuld kunnen worden. Het is maar goed dat we onze begeleiding erbij hebben, die ons op het decadente af regelmatig voorziet van een hapje en een drankje, en zelfs zorgt voor de nodige muzikale omlijsting. (Verzoekje overigens: aub. geen Celine Dion meer, daar gaat je gemiddelde snelheid teveel van omlaag).

Vooral de tweede col is met deze hitte een echte sluipmoordenaar. Met heel weinig beschutting brandt de zon in haar volle kracht op je neer. En dat gaat na verloop van tijd wel op je inwerken. Half hallucinerend rijden we de laatste kilometers zingend naar boven.

Maar ook net als vorig jaar komt ook dit jaar weer de afdaling na de klim. Het ideale moment om de zweet even van je af te waaien. Toch jammer dat de afdaling veel korter duurt dan de klim..