Kettingbladgroen

Plaatsingsdatum: Nov 08, 2018 6:47:7 PM

En dan let je even niet op en is het ineens november. Alle fietsmissies van het jaar zijn zo'n beetje behaald, de grote uitdagingen zijn achter de rug en het begint weer bijna tijd te worden om te kijken wat voor leuks we volgend jaar eens op de fiets zullen gaan doen.

Alleen eerst nog even die winter. Die rottige donkere periode van nattigheid, kou, wind en andere smerige bagger, waarin de weergoden er alles aan doen om je maar van die fiets af te krijgen. Ze kunnen allemaal wel mooi lullen in die sportreclames dat je je prima op de winter kunt kleden, maar ga maar eens een paar uurtjes door een miezerige ijsregen fietsen, dan praten we weer verder zodra je je lippen van elkaar hebt geweekt na een uurtje opwarmen voor de kachel.

Gelukkig is het nu nog niet zover, want we zitten op dit moment nog midden in de herfst. En die herfst is dit jaar prachtig. Daar moet je van profiteren. Want met het supermooie weer van de afgelopen twee weken verandert een fietstochtje in een grote genietpartij. Soms moet je gewoon even een tandje terug doen en, terwijl het landschap aan je voorbijglijdt, al die herfstkleuren op je in laten werken. Dit heet ook wel 'fietsosynthese', oftewel al trappend zonlicht omzetten in fietsersgeluk.

Kijk toch eens hoe mooi al die kleuren in glas reflecteren

Het is echt niet zo moeilijk. Voor een goede oplaadbeurt via fietsosynthese zoek je een zonnige, windstille herfstdag op en fiets je op een tempo waarbij de tong ruim boven het stuur hangt. Bij voorkeur is de tong zelfs niet eens van buitenaf zichtbaar. En nu je niet meer je tanden hoeft vast te bijten in het achterwiel van je voorganger, kun je de overgebleven capaciteit gebruiken om je hoofd op te tillen en samen met je fietsmaatjes van de omgeving te genieten. Je voelt de batterijen gewoon bijladen!

Dus beste koningen en kroonprinsen.. Laat die virtuele Strava bergen toch even voor wat het is. Die blijven er wel en het is nu toch te glad op de weg (vooral op de weg tussen Drachten en Frieschepalen). Het duurt niet lang meer voordat de wereld het groen laat vallen en we weer maandenlang midden in het gezeik zitten. Geniet ervan, zolang het kan.

Dat ben ik in elk geval wel van plan.