Training 1: Duur saam

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 9:16:0 PM

2 feb 2014

Wij fietsers hè, wij hebben wel wat met het milieu. Want terwijl we allemaal natuurlijk uit een heel goed milieu komen, hebben wij ook het beste voor met plant, dier en die grote rotsklomp waarop we met een bloedgang door de ruimte schieten.

(Vertel dit niet aan onze vrienden van de verkeerspliesie, want als ze erachter komen zijn de rapen gaar, maar zelfs als je stilstaat, ga je 107.000 km per uur. Da's snel genoeg om met één flitsboete de complete staatskas weer aan te vullen.)

Dat wij het beste voor hebben met de wereld om ons heen is een logisch gevolg van het feit dat we als snelheidssport voor het fietsen hebben gekozen. Op een krentenbol en een kopje groentesoep tikken we tenslotte met twee vingers in de neus 100 kilometer weg. Zo'n technologisch hoogstandje als een Formule 1 auto, toch wel het neusje van de zalm qua snelheidssport, stookt op die zelfde afstand toch al gauw twee á drie ouwe dino's op. Dus als je alles zo bekijkt zijn wij fietsers eigenlijk best duurzaam bezig.

Maar dat is niet alles. Wij fietsers kijken niet op of om van een beetje duurzame energie. Zo moet ik de fietser nog tegenkomen die geen mening heeft over windenergie. En wat dan opvalt is dat de mening van de fietser over windenergie ook nog zeer uitgesproken is. De voors en tegens van windenergie zijn bij fietstochten dan ook regelmatig onderwerp van gesprek. Met name bij de mensen die voorop fietsen.

Maar goed. Ik heb het helemaal nog niet gehad over deze eerste wegtraining van dit seizoen! Het is namelijk alweer zover: Februari is aangekomen en dat betekent dat we weer met z'n allen de weg op gaan. En het eerste doel van dit seizoen is al dichterbij dan je denkt. Jazeker, we zijn in training voor een rondje bierfietsen in Zuid-Limburg. We moeten dus nog wel even aan de bak, want het is april voordat je Amstel op een viltje kunt schrijven.

Om weer een beetje in te komen, beginnen we het seizoen met een duurtraining. Even weer wennen aan de houding van de racer, de rauwe powerrrr die de fiets op het wegdek smakt en even wennen dat we weer met zijn allen in formatie rijden. En omdat we al zo vaak op zaterdag hebben gefietst, besloten we om eens met die traditie te breken en dit seizoen te starten op de zondag. Al had de druilregen die op zaterdagochtend uit de veel te grijze wolken drupte daar misschien ook iets mee te maken.

Maar zondag maakt zijn naam meer dan waar. Om het banden fixen ook weer soepel in de vingers te krijgen, stoppen we ook een lekrijder in het rondje. En terwijl de Klazen de band weer om de velg wurmen, staat de rest lekker op te laden in de heerlijke Februari zon. En DIE energie mag nog best even duren na de afgelopen donkere maanden!