Het reisgenootschap en de wipper der verlossing

Plaatsingsdatum: Apr 21, 2015 8:48:12 PM

Er was eens..

Nee wacht, dit is geen sprookje. Wat nu volgt is gewoon de waarheid. Geen mythe, geen overlevering, alleen maar keiharde feiten.

Soms moet je namelijk bergen overwinnen om je doel te bereiken.

Er was eens.. geen flessenwipper. En juist, dat is best lastig als de halve fietsploeg bij het jaarlijkse Limburg weekendje een hoeveelheid Radler heeft meegenomen waar de bemanning van een Walrus klasse duikboot toch gauw een half jaar mee onder water kan blijven.

Een tijdelijke, erg vindingrijke, maar niet duurzame oplossing voor dit bijna onoverkomelijke probleem is gauw gevonden. Alleen hebben we op de lange termijn daar helaas geen papieren voor. We zullen dus met iets anders moeten komen.

Gelukkig is de oplossing van al onze problemen nabij. In Zuid-Limburg, aan het andere eind van de Amstel Gold Race ligt namelijk een flessenwipper. Zo voor het grijpen! Het enige wat je hoeft te doen, is er even heen fietsen. Helaas fiets je er alleen niet 'even' heen, want de reis die voor de boeg ligt, is te vergelijken met de reis van Frodo, die onder het boze oog van Sauron een ring terug komt brengen. Maar dan nog iets zwaarder. Tussen de wipper en ons liggen namelijk elf proeven van bekwaamheid die je allemaal moet verslaan voor je waardig genoeg wordt geacht om de felbegeerde wipper te bezitten.

Met de ondergaande zon in de rug, onder het toeziend oog van Agnes (en Co) verfijnen we 's avonds onze strijdplannen. Want we moeten dit wel even slim aanpakken. De reis is zwaar en kan slachtoffers eisen, als we niet uitkijken. Maar uiteindelijk valt de nacht en zijn onze plannen zo klaar als ze maar kunnen zijn.

Niet iedereen heeft de ondergaande zon in de rug

De volgende ochtend staan we al vroeg klaar voor het vertrek. Iedereen uit het reisgenootschap moet z'n beste beentje voorzetten, want die wipper is van levensbelang. Discussies over het meest geschikte reistenue worden beslecht en onze ijzeren rossen staan te trappelen van ongeduld. Maar eerst worden Bierdons nog gevuld en suikerwafels, bananen en andere caloriebommen gauw nog even achterovergedrukt.

Dat geldt ook voor de opkomende zon

Kort, of lang?

Eenmaal onderweg blijkt al snel dat we niet de enige strijders zijn, op zoek naar die wipper der verlossing. Honderden, nee, wat zeg ik: duizenden andere heldhaftigen zijn ook op weg. Geeft je toch te denken, eigenlijk. Misschien zou de brouwer van Radler eens over andere flessendoppen moeten nadenken, in plaats van de wipper der verlossing te verstrekken.

Suikerwafels, Snelle Jelles en bananen zijn nabij. En zo’n 5000 andere fietsers

Op tweederde van de reis lijkt het erop dat we een van onze reisgenoten moeten gaan missen. De proeven van bekwaamheid beginnen onverbiddelijk hun tol te eisen. Het klinkt hard, maar we moeten hem nu achterlaten. Iedereen kent de risico's van deze onderneming en accepteert dat volledig.

De rest van het genootschap knijpt de ogen dicht en balt de vuisten om het stuur. Vastberaden gaan we door. De wipper der verlossing gaat boven alles! Meerdere proeven worden achteloos verschalkt. We laten niet met ons sollen.

Maar dan ineens bij de zwaarste beproeving van allen, komen we een poortwachter tegen. De poortwachter houdt ons tegen en vertelt dat we deze zwaarste tegenstander allemaal in alle eenzaamheid en zonder de ondersteuning van de rest het reisgenootschap moeten verslaan. Een voor een laat de poortwachter ons door om onze grootste vijand het hoofd te bieden. En hij breekt niet zonder slag of stoot. Mensen worden op de knieën gedwongen, er zijn gewonden en soms zijn er meerdere pogingen nodig om 'm te verslaan, of moet hij met omtrekkende bewegingen op het verkeerde been worden gebracht. Maar uiteindelijk overwint het reisgenootschap ook deze Limburgse reus. De weg naar de wipper ligt nu open en bloot voor ons.

Eenzame strijder houdt zijn zojuist overwonnen tegenstander onder de voet

De laatste proef vegen we onder het tapijt alsof ie niet bestaat. Het is gelukt en de wipper der verlossing openbaart zich. Our preciousssss! Onze reisgenoot die we moesten achterlaten is inmiddels ook weer terug. Zoals het een ware spion betaamt heeft hij een alternatief pad gekozen om ons doel te bereiken. Want ook daar houden wij rekening mee. Wed nooit op slechts één paard, maar hou altijd een plan B achter de hand.

Onze missie is glansrijk geslaagd, de Radlers kunnen eindelijk open, dus die duikbootbemanning moet zichzelf maar even redden.

De flessenwipper der verlossing wordt gratis geleverd met een draagkoord. Handig voor op de fiets!

Closeup van de flessenwipper der verlossing, inclusief het handige, gratis verstrekte draagkoord

Gewoon een mooi plaatje