Biken met bollen

Plaatsingsdatum: Dec 31, 2016 4:13:32 PM

Nu wilde ik eigenlijk een cool verhaal schrijven dat ik het jaar heb uitgeluid op de racefiets, waarbij ik dekking moest zoeken voor rondsuizende melkbusdeksels en lawinepijlen, maar een stevige verkoudheid (ja, het is vakantie) gooit roet in het eten.

Dan maar aan de oliebol (helpt uitstekend tegen verkoudheid) en als alternatief een obligaat Fietspraat jaaroverzicht. En ja, ik had ook liever vandaag een mooie tocht voor een cool verhaal.

Het jaar begon in elk geval goed met de BCD nieuwjaarsloop, wat voor een fietser natuurlijk eigenlijk vloeken in de kerk is. Lopen?! Dat doen we niet. Voor vervoer hebben ze toch een fiets uitgevonden? Nou, dat heb ik dus ook geweten, want 5 km cold turkey hardlopen, daar krijg je toch best wel spierpijn van. We zullen zien trouwens of de loopspieren inmiddels gewend zijn, want de volgende nieuwjaarsloop is alweer in het zicht.

Fatbikes stonden op het programma in begin Maart en dat ligt al meer in mijn straatje. Op dikke banden door het bos raggen en de fiets niet eens hoeven schoonmaken, dat ligt me wel. Gelukkig hadden we er ook een licht sadistische trainer bij die de meest bizarre 'paadjes' rond Norg kende. Slootjes, die zijn bedoeld om doorheen te fietsen. Dat het water tot boven kniehoogte staat, maakt het alleen maar toffer.

Alle weertypen die er bestaan kwamen langs in April, want die doet wat ie wil. De Gran Fondo Rosa was de eerste lange tocht van het jaar. 160 kilometer op de racefiets rond de Veluwe, waarbij we zon, hagel, sneeuw en regen allemaal even hebben mogen voelen. Als bonus nog een prachtig roze fietsshirt ook. En pasta.

In mei was het tijd voor de elfstedentocht. 233 kilometer open Friesland, samen met 12000 andere fietsers. De een nog gekker uitgedost dan de andere. Deze keer letterlijk met de langste fiets file die ik ooit gezien heb. Ook kostte de tocht nog wat bloed, zweet en tranen, maar als je daar meer over wilt weten dan stuur je maar een berichtje.

Het fietsuitje met BCD stond op het programma in Juni. Een beetje fietsen rond het meer van Annecy. Bleek alleen dat er ook wat bergen rond dat meertje liggen. De hoogste berg was de Cormet de Roselend (met sssneeuw!), de smerigste was alleen de Forclaz die hier en daar voorzien was van buitenaardse stijgingspercentages. De klimmetjes hebben me trouwens nog een officiële BCD gesigneerde 'vroem beker' opgeleverd. Vet cool, heb gewoon mijn eerste beker gewonnen! En dat in een buitenlandse etappe.

Juli stond in het teken van de Renkema reünie Ride. Heel tof om weer eens samen met wat oude fietsmaatjes te fietsen over de circuitjes waar we in het verleden veel pijn hebben geleden. In 2017 maar op herhaling?

'Peak fietskilometers' zat in September en oktober, waar we opeenvolgend de mergel heuvelland tweedaagse, de tijdrit op de centrale as en de mystery Ride gefietst hebben. Hoewel alledrie heel tof, was voor mij vooral de tijdrit op de centrale as het hoogtepunt van het jaar. Met motorbegeleiding over een snelweg gassen, hoe gaaf is dat?! Kunnen we anders dit jaar ook weer een snelweg ergens openen?

Hoogtepuntje

En nu wilde ik dus eigenlijk het jaar afsluiten met de carbidtocht. Nou ja, bewaren we die voor volgend jaar.

Wat ik hierboven trouwens nog weg heb gelaten zijn de talloze trainingsritjes die ik met mijn fietsmaten gedaan heb. De teller blijft dit jaar steken op 5737 kilometer en de meeste kilometers komen uit die trainingsritjes! Het was weer een genoegen en ik hoop jullie allemaal weer heel snel te zien, zowel op als naast de fiets!

Strava jaaroverzicht. Inclusief een indrukwekkende 16 kilometer hardlopen!