Futurumshop blog: Overhalen

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 9:23:51 PM

'Achterrrr!'

De fanatieke fietsers onder ons zullen wel bekend zijn met deze kreet. Het betekent namelijk dat een snellere fietser op het punt staat om je in te halen. En dat is iets wat we als fanatieke fietsers natuurlijk niet graag zien.

Het is namelijk toch even een kleine persoonlijke nederlaag, dat moment van onvrijwillig gepasseerd worden. Dat moment dat de andere fietser je - soms met een minzaam knikje wat je op straat als een vriendelijke groet zou beschouwen -, laat weten dat jij de zwakkere bent in de pikorde van de weekendprofs.

Kijk, ingehaald worden door een Echte Prof, zo eentje met van die snelle wielen, een helm met minder luchtweerstand dan de nieuwe Boeing Dreamliner en kuiten die lijken op de zuigers uit de motor van een containerschip, dat is natuurlijk geen probleem. Al wil je natuurlijk wel éven testen of je kunt aanpikken in dat snelle wiel. Maar ingehaald worden door een mede weekendprof is op z'n zachtst gezegd 'ongemakkelijk'.

De minzaam knikkende mederenner verandert op het moment dat ie zijn voorwiel voorbij de jouwe steekt, per direct in de vijand. Zonder een woord te spreken worden de wielen gericht en de trappers op scherp gezet, want er moet even wat rechtgezet worden. Niet de meest ideale situatie om wat fietsmaten te vinden.

Achteraf bekeken zal onze fietsploeg, gesitueerd in het pittoreske Drachten, daarom dan ook wel ontstaan zijn tijdens spinning. Een spinningtraining is een beetje te beschouwen als de gedemilitariseerde zone van het fietsen. Want hoe hard je het ook probeert en hoe snel je ook trapt, je fiets komt geen centimeter voor de fiets van je buurman of buurvrouw. En dan kun je natuurlijk net zo goed even een praatje met elkaar maken. Al snel blijkt dan dat een gedeelde interesse eigenlijk best goede gespreksstof is. En dat het misschien best leuk zou kunnen zijn om eens met wat van die medespinners op de fiets te klimmen!

Samen fietsen werkt het beste als je een doel hebt om naar toe te werken. Want in plaats van dat je dan naar het voorwiel van je medefietser loert, heb je een doel om naar uit te kijken. Het doel wat werd uitgekozen was de Alpe d'Huez. Iedereen die meedeed moest naar zijn beste kunnen op de top van die berg aankomen. Maanden van intensieve training ging er aan vooraf. Naar verluidt werd de asfaltlaag op de viaducten van Friesland zelfs vervangen wegens overmatige slijtage. Maar het was gelukt en het doel werd glansrijk gehaald door onze complete ploeg. Glimmend van trots stonden we op de top van 'onze' berg.

Inmiddels zijn we met ons team alweer 6 jaar en 6 bergen verder. Dit jaar hebben we zelfs meerdere doelen. Het eerste doel waar we met ons weekendprofteam naar toe werken is de Amstel Gold Race in April. Elk weekend halen we elkaar op voor een mooie rit of een training. En onderweg worden natuurlijk ook de nodige herinneringen opgehaald. Natuurlijk iets grootser dan toen 't echt gebeurde, want dat hoort zo.

Eigenlijk is ophalen veel leuker dan inhalen. En fijn ook dat je beide op de fiets kunt doen.