Training 18: Lauwer smeer

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 8:40:43 PM

In het koude februari was het zover: de Mont Ventoux clinic 2013 ging van start. Het doel dat we dit jaar willen bereiken is de top van de Mont Ventoux en de afgelopen winter (lente vind ik te veel eer) hebben we onze spieren geteisterd en de fietsen gegeseld als voorbereiding op deze klim. Je moet er wat voor over hebben om van uitzicht te kunnen genieten.

Dit weekend is alweer de laatste training voor ons vertrek naar Frankrijk. Tjonge, wat gaat dat toch altijd snel. Maar: nog één kans om de spieren te smeren voor we op onze lauweren gaan rusten. Dat kun je natuurlijk maar op één manier doen: een rondje Lauwersmeer.

Het rondje Lauwersmeer is een tocht naar de kust bij Lauwersoog, zodat we onze klim naar de top van de Mont Ventoux echt op 0 meter NAP beginnen.

Van de afdaling vanuit het hoge noorden naar de kust merken we alleen vrij weinig, want er staat me toch een partij wind. Met de complete ploeg ploegen we zo'n 50 kilometer tegen de wind in, want ook dat is een goede voorbereiding op de berg waar het altijd waait.

Aangekomen bij Lauwersoog blijkt dat daar vooral een hoop water ligt, dus het besluit om maar niet verder naar het noorden te fietsen is snel genomen. We gaan eerst nog een stukje naar het westen waarbij een deel van de ploeg tot de ontdekking komt dat ook weggetjes die bij de dijk oplopen soms doodlopen. Waarschijnlijk zijn het de Ventouxkriebels. De benen voelen gewoon een onbedwingbare neiging om wegen te befietsen die richting de hemel gaan.

De terugweg is weer vanouds geweldig. De wind heeft besloten om nog steeds dezelfde kant op te waaien en er staat nog steeds een partij wind. Maar nu waait het de kant op waar wij ook naartoe willen. En als wind en fietsers het met elkaar eens zijn, dan wil het al gauw snel gaan. Voor we het doorhebben zijn we alweer bijna thuis.

Maar als laatste oefening doen we in deze generale repetitie natuurlijk nog even een bandenwissel. Martin werpt zich op als vrijwilliger en steekt op een onverwacht moment even zijn voorband lek. Op een pittoresk plaatsje tussen Oostermeer en Rottevalle wordt in recordtijd de racefiets voorzien van vers rubber. Bandentest geslaagd.

Het is duidelijk: we zijn er klaar voor. De Lauwersmeer kan worden opgeborgen en de zonnesmeer kan in de tas. Verschroeiende hitte van de Provence, we komen eraan hoor!