Grinta column: Fietsweer

Plaatsingsdatum: Feb 19, 2015 6:50:31 PM

'Er bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding'... Degene die die zin voor het eerst geroepen heeft, zouden ze eens verplicht in die goeie kleding van hem moeten hijsen en hem om een uur of acht door de halfdonkere druilerige mistochtend over een nattig fietspaadje moeten jagen. Bij voorkeur met een gezonde tegenwind en uiteraard zonder spatbord, want hij heeft tenslotte de goeie kleding voor dat slechte weer.

Want fietsen blijft in deze tijd van het jaar maar een lastige bedoening.. Door de week kijk je uit naar het weekend, want dan heb je eindelijk de kans om in deze periode je favoriete hobby te beoefenen. De avonden zijn zo goed als onbruikbaar, want nat, glad en vooral heel erg donker. Dus, hoe verder de week vordert, hoe meer je zin krijgt om even 'een rondje te doen'.

De avond tevoren heeft dat gevoel zich dan uiteindelijk opgebouwd tot een bijna onweerstaanbare fietsdrang en om dat gevoel in elk geval een beetje te bevredigen ga je alvast je banden oppompen, de bril poetsen en de overschoenen klaar leggen, want morgenochtend, dan ga je op pad! Even de fiets uitlaten en de wind door de haren voelen!

Maar als dan die ochtend aanbreekt, de wekker om half acht afgaat en met een klaaglijk piepje laat weten dat het moment waar je de avond tevoren nog zo'n zin in had is aangebroken, dan moet je in deze tijd van het jaar toch bijzonder sterk in je fietsschoenen staan om daadwerkelijk op de fiets te klimmen voor dat 'lekkere tochtje'.

Met één oog half open en het andere half dicht werp je eerst een slaperige blik op die cijfertjes die in het donker zweven en vervolgens een blik door het raam. Vervolgens nog een keer op die cijfertjes en voor je het zelf doorhebt, zijn de beide luiken alweer naar beneden. Een duidelijk geval van erg slechte kleding.

Gelukkig krijgen we binnenkort nieuwe Grinta kleding. We hebben als het goed is nu zo'n beetje allemaal de kleding weer gepast. En ik kan je nu al vertellen: dat is goeie kleding!

Dus, tot snel. Op de fiets.

(Oorspronkelijk geplaatst in Tandje erbij 1, 2015 van Grinta Cyclesport)