Fietsfrenzy

Plaatsingsdatum: Mar 12, 2017 10:44:26 PM

Het is 11 maart en de eerste ECHT mooie fietsdag van het jaar. De zon schijnt, de temperatuur voelt eindelijk eens prettig en je hoort de vogeltjes fluiten. Ja, de lente komt er nu echt aan! Dit wordt een heerlijk fietstochtje!

En er zijn meer mensen die dit denken. In totaal hebben we vandaag maar liefst veertien fietsers die komen opdagen! Goedgemutst gaan we op weg met zijn allen en via rustige landweggetjes gaan we op weg naar Heerenveen.

Na drie kwartier fietsen horen we ineens een hoop lawaai achter ons. Een combine(?) van Loonbedrijf Ronald Bos uit Hoornsterzwaag die we zojuist nog op een erf zagen rijden, komt op volle snelheid bij ons achterop.

Op het moment dat de combine bijna bij ons is, drukt hij op de toeter en geeft nog wat extra gas bij. Omdat ik op dat moment achteraan fiets, is de combine het eerst bij mij. Ik schrik me het apelazarus als de combine rakelings langs mij rijdt. Letterlijk op centimeters afstand voel ik de bak en een paar enorme wielen langs mijn elleboog suizen. Voor mij zie ik mensen verstijven op de fiets als de combine al toeterend vlak langs hun raast.

Even voor de duidelijkheid. Ik ken de verhalen van wielrenners die de hele weg in beslag nemen en niemand er langs laten. Dat is hier niet het geval. We rijden allemaal netjes twee aan twee en driekwart van de weg is gewoon beschikbaar voor ander verkeer. Sterker nog, op het moment dat de combine mij gepasseerd is, en de rest van de groep voorbij rijdt, zie ik dat hij nog zeeen van ruimte over heeft aan de andere kant van de machine. Er is werkelijk geen enkele reden om ZO snel, ZO dicht langs ons te rijden.

Ik vraag mij af wat zo iemand bezielt. Ziet hij het als een PlayStation spelletje? Combinageddon, waarbij je 500 bonuspunten krijgt als je een fietser schept? Plet-a-biker 2, met replaysharing op Youtube? Zat hij net z'n Facebook profiel te updaten en heeft ie ons gewoon niet gezien? Of is het gewoon iemand die baalt dat hij met het mooie weer in een zweterige cabine zit, en zijn frustraties toevallig botviert op het eerste wat hij onderweg tegenkomt?

Hoe dan ook. Beste combinechauffeur, U kunt blijkbaar niet inschatten wat de gevolgen kunnen zijn van uw rijstijl met zo'n gevaarlijke machine. U speelt letterlijk met levens. U bent een schande voor uw beroepsgroep en hoort niet thuis op de openbare weg.

Update 28 maart 2017

Na het voorval heb ik via e-mail contact proberen op te nemen met Loonbedrijf Ronald Bos, waarbij ik dit voorval uit de doeken doe. Tot op heden (ruim twee weken later) heb ik nog geen reactie mogen ontvangen. Blijkbaar vindt het bedrijf het prima dat hun personeel fietsers van de weg drukt, met voertuigen waarop met koeienletters Loonbedrijf Ronald Bos staat. Altijd handig als je aangifte wilt doen. Het is dan ook jammer dat we helaas deze rit geen camera's op de fietsen hadden, zodat we de combine van dichtbij aan de politie hadden kunnen laten zien. Anders was ik met alle plezier even naar het politiebureau gereden. Op de fiets uiteraard.