Col d’ijlesingel

Plaatsingsdatum: Mar 20, 2018 11:43:34 PM

Het is hier al een paar weken een beetje stil. En dat zit zo: Fietsen is best cool om te doen. Maar als het buiten te koel is, dan kun je de fietsplannen beter maar even in de ijskast zetten.

Deze week ook weer. Het grootste deel van Maart is al achter de rug, maar toch zie je in het nieuws nog steeds foto's van bankjes met tien centimeter 'transparante lak' langskomen en wordt er code geel uitgegeven voor een gevoelstemperatuur van min zeventien. En dan zit je nog niet eens op dat bankje. Dat weer is dus best frisjes op een fiets. En het is eens nog verraderlijk ook. Als je nu naar buiten kijkt, lijkt het prachtig weer: Strakblauwe lucht, zonnetje erbij, je kent het wel (uit een ver verleden). Maar ondertussen kraait de buurthaan hier 'klakeleklak' in plaats van kukeleku en waait je schutting zowat uit je tuin.

Gelukkig bestaat er nog surrogaatfietsen. Deze zaterdag gaan we met z'n allen de col d'ijlesingel beklimmen. De locatie van de ijlesingel is ideaal. Want wat voor weer ook is voorspeld, de col d'ijlesingel kun je altijd in korte broek beklimmen en de muts en moffen kun je ook gewoon thuislaten. Zelfs bij een gevoelstemperatuur van min zeventien!

De col d'ijlesingel is een berg die bij iedereen tot de verbeelding spreekt. Voor de hoogtemeters hoef je 'm trouwens niet te doen, want echt hoog is ie niet. En het weidse uitzicht valt ook wat tegen. Maar smerig is ie wel. Al heet dat officieel natuurlijk 'uitdagend'. Zelfs op zeeniveau kan de lucht al ijl zijn op de col d'ijlesingel.

De afstand tot de top is ook wat apart, want hoe hard je ook fietst, iedereen komt altijd tegelijk boven. En waar de een fluitend naar boven peddelt, komt de ander compleet gesloopt aan op de top. Hmm.. misschien geldt dat laatste eigenlijk wel voor elke berg..

In elk geval.. We vertrekken vanuit BCD om drie keer de berg op te gaan. De eerste keer even rustig verkennen. Maar zodra de route duidelijk is, gaan we knallen. Nu iedereen zijn referentietijd heeft gezet, is het de bedoeling dat we er bij de volgende beklimming direct al minuten vanaf fietsen. En zelfs op de col d'ijlesingel lukt dat alleen door harder te fietsen. Topsport op de zaterdagochtend!

We zijn nog maar net op pad als de lucht al zo ijl wordt dat er mensen van de fiets af moeten. De prestaties dalen hard en dat mag natuurlijk niet gebeuren. In dit soort zware omstandigheden kan elk zuchtje wind het verschil tussen winst of verlies betekenen! Alle risico's in de wind slaand, wordt de deur naar frisse lucht dan ook wijd opengezet, zelfs als dat betekent dat je daarvoor de wind van voren moet trotseren. De kans dat je daardoor de deur hard op je neus krijgt is aanwezig, maar dat hebben we er wel voor over. Want die tijd zal gebroken worden!

De deur naar succes blijkt geopend, want het lukt iedereen om de streeftijd ruim te verbeteren. Dat moet gevierd worden met nog een beklimming. Om zeker te zijn dat we nog sneller boven zijn, moet er deze keer vol worden gesprint. Niet van dat laffe gedoe, maar rammen met die handel!

Iedereen rolt moe maar voldaan naar de begane grond. De berg is getemd. Ja, dat fietsen blijft cool. Zelfs op de ijlesingel. Maar mag nu de kachel weer aan?