Ha ha harige details

Plaatsingsdatum: Mar 17, 2016 11:3:47 PM

En ja hoor, daar heb je er weer een: Een beetje wielrenner scheert zijn benen.

Dit blijft altijd een van de meest hilarische onderwerpen op het fietsinternet. Gegarandeerd discussies waar mensen elkaar over haren, in de haren vliegen.

En waarschijnlijk ga ik nu ook wat mensen tegen de haren in strijken (of juist niet natuurlijk), maar soms moet dat gewoon. Dus ik ga er nu met gestrekt been in en dan ben ik benieuwd welke rokende ravage ik daarna moet opruimen.

Om de een of andere reden heeft ooit iemand bedacht dat fietsers hun benen horen te scheren. Niemand weet meer waarom. Zelf heb ik het vermoeden dat een van de eerste hoofdsponsoren van de Tour, een fabrikant van een ontharingscrème was en dat het peloton dat verplicht moest gebruiken. Maar daar heb ik geen bewijs voor. In elk geval is deze reden ongeveer net zo geldig als de andere redenen die normaal gesproken worden aangevoerd op fietsfeesten en pastapartijen.

Ik scheer mijn benen, want dat is beter voor mijn massage

Goed punt! Het lijkt me lastig en best pijnlijk als de masseur na je fietstocht, zijn of haar vingers door je kuitkokosmat moet kammen. Dus inderdaad, om je massage ervaring te verbeteren kan ik me heel goed voorstellen dat je je benen scheert. Maar, ik heb het net in mijn agenda nagekeken en in de vele jaren dat ik als amateurfietser nu de wegen onveilig maak, zijn mijn benen welgeteld 0 (nul) keer gemasseerd na een tocht. En ik ben echt niet de enige met deze topscore. Het kan natuurlijk zijn dat mijn beenbossage afschrikwekkend werkt op masseurs. Maar dat is een goede reden om het te laten zitten, want ik heb ze het liefst ver uit mijn buurt met die glibberige olievingers.

Ik scheer mijn benen, want dat is beter bij valpartijen

Vallen moet je bij voorkeur niet doen. Als je erg vaak valt, dan zou het zelfs kunnen dat je het fietsen nog niet helemaal onder de knie hebt. En als je zelden valt en vervolgens de halve toplaag van het asfalt in je bilpartij verstopt zit, dan zijn de paar haartjes die een pleister eruit trekt wel het laatste waar je aan denkt. Zie de pleisterpijn als 'straf voor het vallen'. Reden te meer om niet te vallen! Leermomentje, volgende keer niet weer doen.

Ik scheer mijn benen, want dan zijn ze makkelijker schoon te maken

Okee. Nou, misschien kan ik al die achtergebleven modderkluiten niet zo goed zien door al dat haar op mijn benen, maar over het algemeen lijken de benen vrij schoon uit de douche te komen. En met een beetje shampoo door de beenharen ruikt het nog fris ook. Wel goed uitspoelen natuurlijk voor je de krulspelden erin zet.

Geschoren benen zijn sneller

Ja, klopt. Dus lukt het je maar niet om je fietsgroep bij te houden: Easy win hier! Maar ben je dan wel een Echte Fietser™als je dat nodig hebt?

Geschoren benen horen nou eenmaal zo. Je bent geen Echte Fietser™ als je het niet doet.

Hier begint het hellende vlak. Ik dacht vroeger altijd dat Echte Fietsers™, mensen waren die echt fietsten. Dus zeg maar:

Echte Fietser(de; m,v; meervoud: Echte Fietsers)

Personen die zich op een fiets verplaatsen van punt A naar punt B, waarbij de fiets voortbewogen wordt door druk op de pedalen, en de druk volledig wordt opgewekt door hun eigen beenspierkracht.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. na uitgebreide studie naar Echte Fietsers™ blijkt het enorm lastig te zijn om een Echte Fietser™ te worden. Wil je graag een Echte Fietser™ zijn, dan is dit je handboek. Gelukkig zijn het maar 95 regels waar je je als Echte Fietser ™ aan moet houden. Het zal een tijdje duren voor je ze allemaal onder de knie hebt. Zelf gebruik ik die tijd liever voor een rondje op de fiets. Even lekker de wind door de haren.

In elk geval, wat ik nou eigenlijk wil zeggen in deze open brief:

Beste mede fietsliefhebber,

Scheer vooral je benen als je je er goed bij voelt. Doe het niet als je het niet wilt.

In beide gevallen hoef je er echt geen excuses voor te zoeken.

En voor de mensen die tegen je roepen dat je met je beenhaar geen echte fietser bent: laat je benen voor zichzelf spreken. Uiteindelijk blijven de mensen die echt op de fiets stappen, met of zonder haar, op welke plek dan ook*, de echte fietsers.

*: Uitgezonderd haar op de tanden