Knijp 'm

Plaatsingsdatum: Nov 22, 2016 11:4:42 PM

Leuk man, al dat baggerweer van de laatste dagen. Zaterdag is er een 'buitje' ter grootte van half Nederland te zien op de radar en op zondag waait het zo hard dat het NK tegenwind fietsen wordt georganiseerd op de Oosterschelde kering. Waar ik natuurlijk heeeel graag aan had meegedaan, maar ik heb geen gewone fiets..

Ahum...

Nou ja, laten we dit weekend dan maar als 'actieve rust' gebruiken en even de remblokken van de ATB vervangen die ik verkwistend heb weggeschuurd tijdens de Ald Djip stuitertocht van laatst. Sinds deze tocht kan ik mijn remhendel inknijpen tot aan het stuur, en volgens mij is dat officieel niet de bedoeling. Tijd voor actie!

Één handleiding, tweeeneenhalve YouTube video en een kop thee verder, ben ik er achter hoe ik mijn remblokken uit de remklauw kan peuteren zonder blijvende schade achter te laten. Het is zo makkelijk: wiel eruit, schroefje los, even wrikken met een tangetje en voila, daar is je remblok. En terug is net zo makkelijk: nieuw blokje erin prutsen, schroefje vast en wiel er weer in. Klaarrr! Zo. Dat was ff lekker klussen! Rob en Nico zouden trots op me zijn.

Alleen een beetje jammer dat mijn remhendel nog steeds erg goeie vrienden met mijn handvat is. Een half uur klooien en de winst?? Niks, nada, zip. Niente! Hmpf.. hoe kan dat nou weer.

Tijd om de hulplijn in te schakelen, dus de fiets maar in de kofferbak en op naar de expert in Marum die met een halve blik naar mijn fiets al zijn diagnose gesteld heeft: "Ik bleed je remmen wel even, dan zou het weer goed moeten zijn. Zo gepiept en dan is je fiets donderdag weer tip-top!"

Wacht ff.. Bleeden?? Nou zitten we natuurlijk wel een beetje in de Halloweentijd enzo, maar dit klinkt wel heel erg Dracula.. Licht bleek wegtrekkend vraag ik voor de zekerheid maar even wat hij bedoelt.

Het komt er op neer dat er waarschijnlijk wat lucht in de remleiding zit en dat kan opgelost worden door de remolie te vervangen. En dat heet dus 'bleeden'. Klinkt logisch genoeg, maar toch ben ik er niet helemaal gerust op. Me afvragend of ik de fietsenmaker niet moet waarschuwen dat hij niet met zijn rug naar mijn fiets moet gaan staan, laat ik 'm achter in Marum.

Ik zoek trouwens een adresje voor goeie verse knoflook. Voor een goede vriend. Iemand?