Training 12: Een kijkje bij ons in de keuken

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 7:19:56 PM

Kijken jullie op zondag ook wel eens naar Life en Cooking? Ik niet. 't is niet echt mijn favoriete programma. Ik weet namelijk een veel beter kookprogramma. 't is er op zaterdagochtend van tien tot plusminus een uur voor: Koken met Klaas. Daarin worden niet van die liflafjes bereid als in Life en Cooking, maar in plaats daarvan echte Hollandse kost: succes.

Het recept is heel gezond. Zelfs zo gezond dat je rustig op zijn tijd best een biertje kan gaan drinken in Zuid-Limburg, zoals sommige ploeggenoten dit weekend dan ook doen. Normaal gesproken krijg je zware benen van zo'n biertje, maar dit recept maakt het eigenlijk heel licht verteerbaar.

Elke week maken we dit recept opnieuw. En door elke week een beetje te varieren in de bereiding en de ingredienten, verfijnen we het steeds verder. Hierbij bijgestaan door onze meesterchef Klaas die in tegenstelling tot de meeste chefs, zijn recepten niet geheim houdt.

Dus, Wil jij ook succes proeven? Dat kan!

Benodigdheden:

- Fiets. Voor een verfijnde smaak is de racefiets aan te bevelen. Voor een wat vollere smaak de ATB. Ga je voor de rijpere smaak, gebruik dan de omafiets. Wij kiezen voor de verfijnde smaak en gebruiken dan ook de racefiets.

- Asfalt. Ook te verkrijgen in vele soorten. Vlak asfalt, of voor een wat zuurdere smaak: stijgend asfalt. Kies je voor een ruwere smaak, voeg dan klinkers toe. In het recept van vandaag kiezen wij voor vlak asfalt met een mespuntje stijgend asfalt.

- Renner. Bij voorkeur een beetje van jezelf.

- Ruime hoeveelheid wilskracht. Toevoegen naar eigen smaak. Maar let op: hier kun je niet teveel van toevoegen.

-Toefje wind

Zorgt voor de onverwachte noot in het gerecht. Dat ene dingetje wat je af en toe proeft, maar niet kunt plaatsen.

Bereidingstijd van het gerecht: plusminus drie uur, exclusief voorbereiding.

Voorbereidingen:

Ontdoe de fiets van zand en andere onregelmatigheden. Marineer de ketting in olie en laat even goed intrekken. Verpak ondertussen de renner in Lycra.

Bereiding:

Voeg de renner en de fiets samen en laat deze ongeveer een half uur rustig op temperatuur komen. Kneed vervolgens de hamstrings door plusminus drie kwartier op een toenemend zwaar verzet en hoog tempo rondjes te rijden. Hierbij moet bij elke ronde, een kwart ronde rust plaatsvinden om het vlees goed te laten doorbloeden. Voeg ook elk kwartier een hele ronde rust toe, om alle prikkels goed de kans te geven door-en-door in te trekken.

Rijd vervolgens nog een aantal ronden op hoog tempo en licht verzet, om het vlees goed mals te maken. Schakel hierbij vier ronden steeds een tandje zwaarder en de volgende vier ronden steeds een tandje lichter.

Koel het mengsel van renner en fiets vervolgens een minuut of twintig.

Nu komt de cruciale fase van het recept: Laat het geheel voorzichtig schrikken door wat stijgend asfalt toe te voegen. Een stuk van een paar 100 meter, waarbij de top boven een snelweg ligt, voldoet prima. Mix dit zo'n 10 minuten door op een eigen gekozen verzet naar boven en weer beneden te fietsen.

Koel het mengsel van renner en fiets vervolgens opnieuw, maar nu ongeveer 30 minuten.

Om het geheel op smaak te brengen kun je gedurende de bereiding naar believen wat bloed, zweet en tranen toevoegen.

Als bijpassende drank bevelen wij het volgende aan: c'eaula avec du sel. een mix van water, cola en een vleugje zout. Even in de shaker en bij voorkeur lauwwarm serveren. Dit heeft een stevige bite, maar wel een zoete afdronk. Perfect passend bij de licht brandende en zure smaak van dit recept. Garneer de rand van de bidon met een dun laagje zand om het helemaal af te maken.

Voila! Bon appetit!

Let op: Het is typisch zo'n gerecht wat je moet leren eten. De brandende zure smaak kan in het begin wat afschrikken. Maar de zoete nasmaak maakt dit weer helemaal goed. Heb je dit gerecht een paar keer gehad, dan komt het zeker op je menukaart!