Harry Potter en de order van de Fiets

Plaatsingsdatum: Feb 11, 2016 8:39:26 PM

Weet je.. Ik las van de week dat er een achtste Harry Potter boek is aangekondigd. En daardoor bedacht ik me zojuist wat: Soms maak je met je fietshobby bijna dezelfde dingen mee als Harry Potter!

Ja. Natuurlijk fiets je op de atb of de racefiets door die afgezaagde sprookjesachtige omgevingen, waarbij het ene vergezicht nog mooier is dan het andere. Of heb je op de atb routes die van het ene op het andere moment spontaan veranderen, zoals het trappenhuis van Zweinstein. En heb je stapels 'Dreuzels' die de magische wereld van het fietsen compleet niet mee krijgen. Maar daar wou ik het nu even niet over hebben. Ik geef wel even een praktisch voorbeeld wat ik bedoel:

Neem nou de fiets. Het aanschaffen van een fiets lijkt best veel op het aanschaffen van de toverstok van Harry Potter. Om een fiets te kopen, moet je naar een sfeervol winkeltje. Jaaja.. je kunt ook op internet een of andere fiets one-click-buy in je virtuele winkelmand mieteren. Maar doe dat nou niet, want dan mis je nu net juist een deel van alle lol. Denk gewoon ff met mee.

Dus.. Om een fiets te kopen, moet je naar een sfeervol winkeltje. Vol verwondering kijk je eerst een tijdje om je heen naar allemaal schimmige objecten die aan muren hangen of in kastjes en laden liggen. Van veel dingen heb je geen idee wat het is en je kunt er maar beter afblijven, want voor je het weet blaft het, bijt het, of nog erger: neemt het spontaan een hap uit je portemonnee.

Maar plotseling word je er als vanzelf naar toe gezogen. In een halo van licht zie je DE fiets staan. De spierwitte schoonheid (RAL 9010) trekt al je aandacht. Het verfijnde oog van de uitbater ziet het direct. Dit is een match. Net als de bloedband tussen de toverstok en Harry, is er een onzichtbare connectie tussen jou en de fiets. Je denkt dat jij de fiets kiest, maar in werkelijkheid is het andersom: de toverstok -pardon, fiets- kiest jou! Magie aan het werk..

De fiets kun je alleen niet zomaar meenemen. Je moet 'm verdienen. En daarvoor moet je de uitbater overtuigen. Er kan dan wel een connectie zijn, de uitbater wil dat er goed wordt gezorgd voor zijn creaties. Want alleen dan kan er sprake zijn van een stabiele band. Dat kost praten en tijd, en praten en tijd. Maar geef je de juiste antwoorden op de juiste vragen, dan komt alles goed. Soms wil een bezwering trouwens ook nog wel eens een handje helpen (expecto trapperonum). De fiets wordt voorbereid op haar eigenaar met wat beschermspreuken, een drupje olie en een garantiebewijs. Klaar voor haar nieuwe thuis, zodat er nog vele toverstukjes kunnen volgen.

Oh, maarehm.. Mocht je dat sfeervolle winkeltje zoeken: Die zit niet aan de Wegisweg, maar aan de Wendtsteinweg. We zitten tenslotte niet echt in een Harry Potter boek.