Plakken

Plaatsingsdatum: Mar 15, 2015 9:38:36 PM

Als er iets is waar ervaren fietsers goed in zijn, dan is het wel plakken. Dat bleek ook dit weekend wel weer. We moeten er natuurlijk ook wel goed in zijn, want fietsen is één groot energy management circus. Wil je de finish halen? Dan moet je zo slim mogelijk je beschikbare energie verbruiken. En een van de bekendste trucs daarvoor, is er voor zorgen dat iemand anders de wind voor je vangt. Zeker als je 50 kilometer tegenwind hebt en 40 kilometer een soort van wind mee, dan wordt het fietsen een tactisch steekspel waar Poetin, Merkel en Obama nog wat van kunnen opsteken.

Om zo efficiënt mogelijk met zijn allen door die wind heen te snijden hebben de fietsers namelijk iets uitgevonden wat heel toepasselijk een 'waaier' heet. Klinkt ingewikkeld, maar in feite is het niet veel meer dan in het zog van je voorganger fietsen. Je ontdekt al heel snel hoe het moet. Gaat het fietsen zwaar? Zit je half stervend op de fiets tegen de wind in te beuken terwijl de rest al keuvelend van koetjes en kalfjes geniet? Dan doe je het fout. Controleer eerst of je vooraan fietst. Als dat niet zo is, probeer eens om aan de andere kant van je voorganger te gaan fietsen. Grote kans dat het helpt.

Fiets je wel vooraan? Maak dan als de sodemieter dat je daar weg komt. Daarvoor is alles geoorloofd. Kleine kuchjes worden opeens zware bronchitis. Bidons moeten ineens gewisseld worden, schakelfouten worden gemaakt, of je moet plotseling wel erg nodig naar de wc. Alles mag gebruikt worden.

Maar naast het tot in de puntjes beheersen van de waaiertechniek moet je er als fietser ook voor zorgen dat je je eigen wind niet kwijtraakt, want als je de banden niet meer vol met wind hebt, dan heb je wel wat te klagen.

Gelukkig hebben wij daarvoor Superklaas in onze groep(en). Door de week is hij een vrachtwagenchauffeur, maar in het weekend verandert hij in Superklaas. Waar de een in een absolute recordtijd bewijst dat haar band een anti leklaag heeft die ook weekend houdt, maakt Superklaas er een sport van om banden sneller dan z'n schaduw te fixen. Als je niet oplet, dan zou je zelfs zweren dat je nooit een lekke band hebt gehad. Het fixen gaat zo snel dat fietsenmakers het niet bij kunnen houden en uit pure nood en om oneerlijke concurrentie te voorkomen, Superklaas maar een baan aanbieden. Wat Superklaas natuurlijk niet nodig heeft, want hij is tenslotte Superklaas.

Ook ongelukjes met plotseling overstekend glas zijn geen probleem voor Superklaas.

Waar de band zich eerst nog groot houdt, zakt na 'n paar kilometer de moed 'm in de schoenen. Hij had er de kracht niet meer voor. Gelukkig! Daar komt superplakker Superklaas al to the rescue! In een vloek en een zucht staat ie met z'n zwarte batbike naast je. En in een tijd waarin de meeste mensen nog niet eens een binnenband uit de verpakking peuteren, staat je fiets weer op zijn hoeven. Vol met lucht, maar zonder ventieldopjes, want die verdwijnen altijd op miraculeuze wijze. Souvenir? Betaalwijze? Voedsel? Wie zal het weten.. Maar ja, ik heb ja niks te klagen, want ik heb mijn banden weer vol met wind!

Zoals ik zei: Fietsers zijn echte plakkers. Maar sommige wat meer dan anderen.

* De namen in dit stuk zijn misschien gefingeerd. Misschien ook niet.