Klossen door de bossen

Plaatsingsdatum: Jan 06, 2018 6:11:24 PM

Een nieuw jaar, een nieuwe sportdiscipline. Vandaag doen we weer mee aan de BCD nieuwjaarsloop. Ja, dat is dus lopen in plaats van fietsen. Verrassing!

Voordat we starten praat René ons allemaal eerst nog even wat moed in. De oorspronkelijke route is gebarricadeerd door wat rondslingerende bomen (neem toch je rommel mee naar huis!), dus er moesten wat last minute aanpassingen aan de routes gedaan worden. Wat betekent dat de 5 km lopers extra waar voor hun geld krijgen en de 10 km lopers wat eerder bij de finishtaart zijn.

Met een KNAL waar zowel Kim Jong-un als The Donald direct van aan de hotline hangen, verdwijnen de tientallen neonshirtjes en een witte wollige vacht in het bos. Tijd voor het nieuwjaarsloopje.

Nou is 'hard'lopen nog steeds niet echt mijn tweede natuur. De nieuwjaarsloop van twee jaar terug kan ik me nog iets te goed herinneren, dus ik ga vandaag maar even voorzichtig te werk. Het aanvalsdoel van vandaag is voor mij de 5 kilometer route, wat voor iemand die normaal gesproken een tweewielig hulpmiddel gebruikt bij de voortbeweging, meer dan genoeg is. Eerst maar even rustig een beetje op werktemperatuur komen op het fietspaadje. Gelukkig beginnen we op terrein waar ik me echt op thuisvoel.

Het geluk is van korte duur. Het spettert een klein beetje, maar daar merk je eigenlijk niks van. Als je niet uitkijkt komt de echte nattigheid namelijk van onderen. Hier en daar is de bosgrond nogal ehm.. zompig.. Als je even op het verkeerde moment afgeleid bent, dan sta je tot aan je knieën in de Beetsterzwaagse blubber. Voor mij hoppen de neonshirtjes (en de witte wollige vacht) als ware circusartiesten van links naar rechts over de bospaden.

Bij mij trekt inmiddels langzaam een lichte mist over de bril, wat het ontwijken van alle zompigheid een stuk lastiger maakt. Iets minder acrobatisch dan de neonshirtjes stuiter ik hier en daar dan ook maar gewoon vol door de drek. Lijkt ook wel gaaf qua special effects natuurlijk. Zo lijkt het net of ik heel hard ga.

Met de vlam in de pijp 'doorscheurend' langs de nieuwjaarsloopwandelaars komt de finish al snel in zicht. Na een klein half uurtje bosploegen, word ik met twee doorweekte sokken enthousiast over de finish gebruld doorhet ontvangstcomité. Het lijkt wel of ik de winnaar ben van de marathon van Rotterdam. Alleen dan zonder lint,huldiging en medaille. Maar wel met taart en slagroom! En zeg nou zelf.. waar geniet je nou meer van?!

Tja, iemand moet het vuile werk doen

Oh ja: Ik ben van plan om het hardlopen dit jaar wat meer te gaan oppakken als een tweede sport naast het fietsen. (Stiekem was ik de laatste weken ook al wat aan het oefenen.) Dus het zou best kunnen dat Fietspraat nu echt gaat veranderen in fiets- en looppraat. Mits mijn knieën het houden, want die doen af en toe wat problematisch als ze geen trappers onder de voeten voelen. We zullen wel zien wat het komende jaar brengt!