Elfmerentocht: Laagvliegen met de TSF

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 9:44:15 PM

24 mei 2014

'Goedemorgen. De koninklijke vluchtmacht heet u van harte welkom aan boord van deze hypermoderne TSF. We vliegen vandaag van Sneek naar Sneek. Graag wijzen wij u nog even op onze veiligheidsinstructies. Draag altijd uw helm op de voorgeschreven wijze. Indien de druk plotseling wegvalt, steek dan uw hand op en stuur rustig naar buiten. In het geval van calamiteiten, volg dan altijd de instructies van onze hostesses. Het weer op onze bestemming is stabiel en ongeveer 18 graden. De koninklijke vluchtmacht wenst u een prettige reis.'

Nadat alle papieren in orde zijn gemaakt voor een rondvlucht van zo'n 150 km boven een groot deel van Friesland, taxiet de TSF rustig naar de startbaan. Even worden alle systemen getest. Dan zwellen de motoren aan en schieten we naar voren. Voor we het doorhebben zijn we al op weg. Wat een power zit er toch in zo'n TSF.

De straalmotoren van het merk Nijboer-Martin draaien tevreden snorrend hun rondjes. En stralen doen ze zeker. Het is dat motoren geen gezicht hebben, maar anders zou ik zweren dat ik ze zie grijnzen. Fluitend verslinden ze de lucht en houden ze de TSF op snelheid.

Het vluchtplan is prima op orde. Alle instructies kloppen precies en bijna op de automatische piloot volgt de TSF de juiste route. Na zo'n 50 km maken we de eerste tussenlanding. De motoren draaien prima, maar ze draaien natuurlijk niet op lucht. Tijd om bij te tanken. Voordat je 'met suiker en melk aub' kunt zeggen, zit er alweer een nieuwe lading caffeine in de tanks van de TSF. De motoren klimmen weer in de toeren en de TSF gaat weer op pad.

Onderweg slaat de weerradar van de TSF een paar keer alarm. We naderen een mogelijke depressie en even rijst de vraag of we actie moeten ondernemen. De boordmeteoroloog brengt uitkomst. De weerradar slaat vals alarm. We hoeven niet uit te wijken.

Ook de verkeersleiding neemt hier en daar even contact met ons op. Ze willen toch even controleren of we ons aan het vluchtplan houden. Maar natuurlijk. Onze administratie is prima op orde. We krijgen dan ook elke keer opnieuw een goedkeuringsstempel.

De 100 kilometer komt ras dichterbij en de motoren draaien op de laatste caffeinedampen. Tijd om de TSF weer even op de grond te zetten en te laten afkoelen. Om te voorkomen dat de motoren het op het laatste stuk van de vlucht begeven, besluiten we ze in de soep te laten draaien. En op zowel de tomaten- als de groentesoep draaien ze prima. Zo goed zelfs dat we iets gas terug kunnen nemen op het laatste deel van de vlucht.

Want met een stevige rugwind vliegen we terug naar huis. Ruim voor de verwachte aankomst meren we weer aan in Sneek, waar bij de gate een van onze meest trouwe supporters ons opwacht. Wat leuk!

Volgende week slaat de TSF opnieuw zijn vleugels uit. Maar deze prachtige rondvlucht boven de elf meren van Friesland kan ons niet meer worden afgenomen.

Fly TSF. Uw fiets mag gratis mee.