(D)uurtraining

Plaatsingsdatum: Dec 01, 2015 9:35:27 PM

Ja, vorige week was het ineens anders. Normaal zegt de spinningtrainer altijd: 'volgende week: zelfde tijd, zelfde plaats, tikkeltje zwaarder', maar vorige week zei hij ineens: 'Jongens, volgende week even geen sprintjes en andere ongein, maar we gaan een duurtraining doen. Kun je mooi even zien waar je staat!'

Nu ben ik zelf een gepokt en gemazelde spinningveteraan met ruim dertien jaar ervaring, dus ik heb de nodige namaakkilometers al weggetrapt. Mij maak je de pis niet meer zomaar lauw. Een duurtraininkje doe ik met twee vingers in de neus. Beetje kilometers trappen, genieten van de omgeving en de frisse lucht enzo. Gewoon ff lekker fietsen zeg maar.

De les begint. 'Ja, zet 'm maar zwaar. Nee, nog een beetje zwaarder. Ja nee, nog wat. Jaaa, dit begint er op te lijken. Goed, ga er maar voor zitten, dit gaan we een uur doen. Saai hè.' En heel even zie je een duivelse glimlach over het gezicht van de trainer strijken.

Euhh.. duurtraining? Er wordt hier gewoon even een virtuele Galibier voor onze voeten neergeplant! Ineens snap ik wat er wordt bedoeld met een duurtraining. Het is niet een 'ga maar lekker flierefluiten en geniet van het mooie weer' spinning training, maar we gaan even kijken hoe lang het duurt voor je van je fiets mietert!

Nou ja, nu die berg er toch licht, kunnen we 'm net zo goed opfietsen. Afwisselend staand en zittend beklimmen we in een vaste cadans de berg. En dat pokkeding wordt elke paar minuten een tikkie zwaarder. Maar dan echt van dat valse plat he, je ziet het eigenlijk niet. En waar je op een Alpe d'Huez in de bochten even bij kunt komen, zit dat er hier niet in. Je kunt aan dat stuur sjorren wat je wilt, maar je komt maar bar weinig bochten tegen op een spinningfiets.

Na een uur, precies op het moment dat de (zwarte) sneeuwgrens in zicht komt, komt het verlossende woord. 'We zijn er bijna en dan gaan we twee minuten afdalen!' Yess, we zijn op de top! Met benen die bijna ontploffen gaat de snelheid omhoog en ineens zijn we bij de finish.

Ik heb nu al zin in de volgende les! Ik denk dat we gaan afdalen, want na twee minuten ben ik nog lang niet beneden..