Princenhoftocht: Vier ooievaars en een berggeit

Plaatsingsdatum: Feb 14, 2015 9:40:21 PM

26 april 2014

Vorige week was de Amstel Gold Race, en met de heuvels nog vers in de benen, starten we deze week alweer aan de volgende rit. Plaats van handeling is deze keer de Princenhoftocht, waarvan het rijden inmiddels al een traditie geworden in ons cluppie. Wel een voordeeltje hoor, want doordat je 'm zo vaak hebt gereden, kun je 'm zowat rijden met je ogen dicht.

Maar dat moet je natuurlijk niet doen, want met je ogen dicht mis je zoveel moois. Zo heeft elk gebied van deze tocht zijn eigen gezicht. Als je begint in Wijnjewoude, dan rij je dwars door de bossen, die -in tegenstelling tot vorig jaar- nu wel mooi groen beginnen te worden. In Rottevalle staan de heilige koeien te loeien en bij Eernewoude heb ik minstens vier ooievaars en een berggeit gezien. Of een steenbok, maar er ligt geen steen bij, dus 't zal wel een berggeit zijn. Al ligt er ook geen berg naast.. Nou ja, een steenbok/berggeit dus, maar 't kan ook een gewone bok of geit zijn die doet of ie een steenbok of berggeit is. Soms fiets je er gewoon net iets te snel langs om het echt goed te kunnen zien.

Daarom stoppen we onderweg soms ook even. Dan bedenken we een smoesje als een lekke band, of een vlieg achter je fietsbril. Ketting eraf doet 't ook altijd goed. Maar eigenlijk zit er dan een buizerd op een paaltje, of is er een zwaan aan het opstijgen. Kun je éven rustig kijken in plaats van zien.

Vanaf Grou fietsen we stevig door. De aquaducten daar zijn gewoon betonbakken, het bekijken niet waard. En de Veenhoop, dat was met name vroeger denk ik een hoop veen, want nu is daar vooral veel gras en water te vinden.

En wind. Maar dat zie je dan weer niet.